Casa Memorială Ion Creangă din Humulești este locul unde s-a născut și casa părintească a faimosului scriitor român Ion Creangă.
Casa lui Ion Creangă din Humulești a fost construită în stil tradițional moldovenesc, intre anii 1830-1831 de către Petre Ciubotariu , bunicul povestitorului. Nu aveți nevoie de hărți pentru drumeție, casa este situată in Humulești chiar pe strada Ion Creangă la nr. 8.
1. Casa Memorială Ion Creangă
Arhitectura Casei lui Ion Creangă este una modestă in care se reflectă simplitatea traiului rural din secolul IXX. Construită din bârne de lemn si acoperită cu draniță casa are trei incăperi: tinda, camera principală și cămara.
Vizită la Casa Memorială Ion Creangă
Nu aveți nevoie de ghid pentru descrierea casei părintești. Căsuța muzeu a marelui povestitor este ca o carte deschisă.
Prima încăpere a Casei lui Ion Creangă, este cea in care locuia familia. Aici se află soba mare cu cuptor de dormit, hainele de sarbatoare așezate pe culme si lada de zestre a mamei lui Nică.
In dreapta de cum intrăm se observă lavița in jurul căreia aveau loc iarna șezătorile. Pe laviță sunt așezate pentru a putea fi văzute, uneltele de țesut ale mamei Smaranda.
După renovarea Casei Memoriale Ion Creangă din anul 2023, în camera principală s-a compus un tablou de familie. Ion Creangă in copilărie, stă așezat la o măsuță și citește din ceaslov, mama lui Ion Creangă toarce lână stând pe pat, iar tatăl pregătește masa in mijlocul camerei.
Din tinda Casei lui Ion Creangă Humulești se intră și in cămară, unde se află un blidar cu ulcele.
În spatele Casei, în fosta bucătărie de vară sunt expuse obiecte gospodărești și unelte agricole adunate din satul natal al lui Ion Creangă.
Au fost facute reparații importante in 1960 si in 1975 cand a fost refăcut acoperișul si s-a inlocuit tavanul. Ultima renovare s-a făcut in anul 2023 când s-a înlocuit complet acoperișul din draniță și s-a construit un spațiu expozițional nou.
2. Casa Memorială Ion Creangă renovată
Casa Ion Creangă a fost de curând renovată . Muzeul din Humulești a beneficiat de finanțare prin programe europene. A fost refăcut complet acoperișul și a fost construit un spațiu expozițional nou lângă căsuța povestitorului.
Aici a fost mutată expoziția de documente din tinda casei. Cărți editate și publicate, traduceri din opera scriitorului, fotografii vechi și cărți poștale. Tot aici a fost mutat și bustul lui Creanga.
Spațiul expozitional mai cuprinde și un ecran video care in momentul vizitei era închis.
După recenta renovare patrimoniul Muzeului Memorial s-a îmbogățit și cu o „tribună” din lemn, care însă nu și-a găsit pe deplin utilitatea.
3. Povești de Ion Creangă
Ion Creangă este cunoscut pentru operele sale literare de mare valoare, în special pentru poveștile și povestirile sale, cum ar fi Amintiri din copilărie, „Povestea lui Harap-Alb” sau „Capra cu trei iezi”.
Casa lui Ion Creangă Humulești este un loc important pentru cei interesați să afle mai multe despre viața și locul unde a copilarit Ion Creangă.
Personajele lui Ion Creangă
Ionela Lungu meșter popular din Humulești, modelează de ani de zile din lut, personaje din poveștile lui Ion Creangă. Figurinele astfel modelate sunt apoi pictate si împodobite cu păr si mustăți sau căciuli din blană de miel.
Printre cele mai cunoscute personaje întalnim: Fata babei si fata moșneagului, Dănila Prepeleac sau Păcală.
4. Parcul tematic Ion Creangă
Lângă Casa Memorială Ion Creangă se află „Parcul tematic Ion Creanga ”. Un loc în care vizitatorii pot vedea atelierul lui Moș Chiorpec.
Dar se pot întâlni si cu personaje îndrăgite din poveștile pentru copii scrise de Ion Creangă: mătușa Mărioara, Smărăndița, capra cu trei iezi, ursul păcălit de vulpe etc.
„Capra cu trei iezi” si lupul hapsân sunt puse in scenă foarte realist.
Mătușa Mărioara coace pâinea la cuptorul cu vatră iar tânarul Nică învață tâmplăria în atelier.
Vă îndemn să vizitați la Casa Memoriala Ion Creangă renovată!
Pe acea poartă a casei a iesit Ion Creangă, cu educația si credința sa acum mai bine de 175 de ani. Cu munca si ambiția lui a făcut ca poveștile si povestirile sale sa fie traduse si citite in multe țări ale lumii.
Ion Creangă a murit in la 31 decembrie 1889. Anul în care au murit unul după altul: Mihai Eminescu, Ion Creangă și Veronica Micle , cele mai romantice figuri din istoria literaturii române.
Casa Memorială Ion Creangă Humulești program
10:00-18:00 (aprilie-septembrie);
9:00-17:00 (octombrie-martie); Luni este închis.
Casa Memorială Ion Creangă preț
Expoziția permanentă:
Adulți – 20 lei
Preșcolari, elevi – 5 lei
Studenți, grup adulți – 10 lei
Plachetă cu casa memorială si medalion Ion Creangă