Humulesti-Casa-I-Creanga

CASA MEMORIALĂ „ION CREANGĂ” DIN HUMULEȘTI

Statuia lui Ion Creanga din Humulesti

Muzeul memorial „Ion Creangă” din Humulești a fost înființat în casa în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889) în satul Humulești din județul Neamț.
Casa a fost construită intre anii 1830-1831 de către Petre Ciubotariu , bunicul povestitorului. Nu aveți nevoie de hărți pentru drumeție, casa este situată chiar pe strada Ion Creangă la nr. 8.

Autorul “Amintirilor din copilărie” dar și a multor povești si povestiri a locuit in casa din Humulești permanent de la nastere pana in 1846. Apoi cu intreruperi pană in 1855, cand a plecat spre Iași, la Seminarul de la Socola.

Cele mai importante reparații (restaurări) s-au realizat in 1960 si in 1975, cand a fost refăcut acoperișul si s-a inlocuit tavanul.

  • 1. CASĂ MUZEU „ION CREANGĂ”
  • 2. CE A MAI SCRIS ION CREANGĂ
  • 3. ALTE DESTINAȚII TURISTICE DIN ZONĂ
  • 4. PROGRAM DE VIZITARE SI PREȚURI

1. CASA MUZEU „ION CREANGĂ”

Interiorul este format din două incaperi mici si o tinda. Intrarea in casă este una scundă , adăpostită de ploile repezi printr-o prispă lată de cateva palme.

Casa muzeu Ion Creanga-interior

In prima incăpere a casei lui Ion Creangă, in care locuia familia, se află covata pentru copilul mic.

Apoi hainele de sarbatoare asezate pe culmi si lada de zestre a mamei Smaranda. In dreapta de cum intrăm se observă lavita in jurul căreia aveau loc iarna sezătoile. In mijlocul casei din Humulești sunt așezate pentru a putea fi văzute, uneltele de țesut ale mamei.

Pe o măsuta se pot vedea ceaslovul (prima carte după care a invătat sa citească scriitorul) și bustul scriitorului. In tindă se pot observa foarte multe panouri cu date despre scriitor. In camera următoare, adică in camară, se află intrarea in podul casei unde Ion Creangă a ascuns pupaza din tei.

În spatele casei veți găsi bucătăria de vară cu obiecte gospodărești și unelte agricole de pe vremea lui Ion Creangă.

Muzeul Ion Creanga magazie de unelte
Casa muzeu ion Creanga- unelte vechi

Lângă Casa Ion Creangă  se află parcul tematic, unde veți întâlni personajele din poveștile lui Creangă. E un fel de parc al copilăriei unde veți auzi, în timp ce vă plimbați, fragmente din poveștile lui Ion Creangă.

Aliexpress reduceri de preturi

2. CE A MAI SCRIS ION CREANGĂ

Una dintre poveștile mai putin cunoscute de Ion Creanga este Povestea Poveștilor. Vedem aici și o altă față, mai puțin cunoscută, a lui Ion Creangă, cea a poveștilor licențioase.

Povestea este frumoasă si comică, Creangă devine suprarealist prin textul său, iar faptul ca a rezistat peste timp inseamnă ca a fost scrisă „serios”!

Deasemenea un citat sau o vorbă de duh al lui Creangă intalnit intr-una din scrisorile trimise prietenilor a fost atribuit harniciei românului: „Românului i-e greu până se apucă de treabă, că de lăsat îndată se lasă.”
Sau altul „Lumea asta e pe dos, toate merg cu capu-n jos; puţini suie, mulţi coboară, unul macină la moară” – Povestea lui Harap-Alb.

3. ALTE DESTINAȚII TURISTICE DIN ZONĂ

Din Humulești poti sa treci podul peste Ozana si ai ajuns in Târgu Neamț. Aici poti să vizitezi si Casa Muzeul-Veronica Micle. Acesta se afla in nord-vestul orașului chiar pe drumul care duce la Cetatea Neamț.

 Lângă Casa memorială Ion Creangă din Humulești se găsește „Parcul tematic Ion Creangă”. Un loc în care vizitatorii pot vedea atelierul lui Moș Chiorpec.

Atelierul lui Mos Chiorpec

Dar se pot întâlni si cu personaje îndrăgite din poveștile pentru copii scrise de Ion Creangă: mătușa Mărioara, Smărăndița, capra cu trei iezi, ursul păcălit de vulpe etc. De curand acest parc este supus unor lucrari de extindere.

cuptor traditional muzeul Creanga
lucru in atelier - parcul tematic ion Creanga

Va indemn asadar sa vizitați acest loc simplu dar plin de emoție. Pe acea poartă a iesit cu educația si credința sa Ion Creangă acum mai bine de 175 de ani. Cu munca si ambiția lui a facut ca poveștile si povestirile sale sa fie traduse si publicate in multe alte țări ale lumii.

transfer bani cu transfergo
Creare site-uri si bloguri web

4. PROGRAM DE VIZITARE SI PREȚURI

Program de vizitare muzeu I. Creangă:

10:00-18:00 (aprilie-septembrie);
9:00-17:00 (octombrie-martie); Luni este închis.

Taxă de vizitare muzeu I. Creangă:

Expoziția permanentă:
Adulți – 20 lei
Preșcolari, elevi – 5 lei
Studenți, grup adulți – 10 lei

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *