Casa muzeu Veronica Micle Targu Neamt

MUZEUL VERONICA MICLE TÂRGU NEAMȚ

Muzeul Veronica Micle este situat in orașul Targu Neamț pe bulevardul Ștefan cel Mare, nr. 30, chiar pe drumul care duce catre Cetatea Neamțului.

Casa a fost cumparată in anul 1850 de Ana Campeanu (mama Veronicăi Micle) care după moartea soțului a venit aici din Nasăud impreună cu cei doi copii ai ei Veronica si Radu. Veronica Micle s-a născut la Năsăud  pe data de 22 aprilie 1850 si a locuit in acestă casă alaturi de familia sa pană in anul 1853 dupa care s-a mutat la Iași.

Casa este una modestă construită din lemn și caramidă prin anul 1834 de Mănăstirea Neamț, funcționand ca școală pentru calugări.

1. MUZEUL VERONICA MICLE

După ce m-am mutat in orasul Târgu Neamț se intamplă des sa trec pe lingă Casa Muzeu Veronica Micle.

Daca te hotărasti sa vizitezi Casa Memorială Veronica Micle, probabil ca vei fi  absorbit imediat de misterul care o invăluie.  Inchipuieste-ți ca mergi pe trotuarul bulevardului care se numește Ștefan cel Mare, ești in drum către Cetatea Neamț sau esti in trecere prin fata acestei case. Mergi prins in tumultul vietii cotidiene din anul 2023. Iar Veronica Micle a locuit chiar aici. In fata casei stă mărturie bustul ei!

Cand deschizi usa și pașești in interiorul casei te intorci in timp in anul 1850. Strada Veronica Micle nu este aici, este undeva lânga Manastirea Varatec in satul mănăstiresc.

Muzeul Veronica Micle Targu Neamț a fost amenajat și a fost deschis publicului începând cu anul 1984.
În fața casei a fost amplasat în anul 1998 un bust de bronz al Veronicăi Micle, sculptat de Damian Popa, fiul vestitului meșter popular Neculai Popa de la Târpești. Sculptorul a realizat și două portrete în creion ale Veronicăi cu studentul Mihai Eminescu care au fost așezate pe pereții uneia dintre camere.

MUZEUL VERONICA MICLE TARGU NEAMȚ
MUZEUL VERONICA MICLE TARGU NEAMȚ

2. POEZII VERONICA MICLE

Expoziția prezintă momente din viața și creația poetică a Veronicăi Micle. Fotocopii, manuscrise, cărți, obiecte personale care au aparținut poetei (trei oglinzi, două de perete din cristal și una de birou).

Un cufărul de călătorie , un scrin, o călimară, un suport de cărți și prima ediție a singurului volum publicat: „Poezii – Veronica Micle”. Intr-o altă incapere se află biroul la care Veronica Micle a scris o parte din poeziile sale si din scrisorile către Eminescu.

Birou Veronica Micle
BIROU- CASA MUZEU VERONICA MICLE

După cursurile primare Veronica se înscrie la Școala Centrală de fete pe care o absolvă în anul 1863. La examenul de absolvire din comisie făceau parte, printre alții, Titu Maiorescu și Ștefan Micle, viitorul ei soț, atunci în vârstă de 43 de ani.

3. MIREASĂ LA 14 ANI

În 1864, pe când avea numai 14 ani, se căsătorește cu Ștefan Micle. Din adolescentă, Veronica pașește direct in casnicie. Veronica Micle a născut-o pe Valeria- prima ei fiică, cand avea doar varsta de 16 ani iar pe Virginia Livia la varsta de 18 ani.

Veronica Micle a rămas în memoria colectivă ca fiind marea dragoste a lui Mihai Eminescu. Totuși, puțină lume știe că Veronica a fost o poetă talentată, dar si o femeie dornică de atenție, care punea pe jar inimile pretendenților ei.

4. MIHAI EMINESCU ȘI VERONICA MICLE

În primăvara anului 1872 Veronica face o călătorie la Viena alături de soțul ei Ștefan Micle. Ea venea pentru un tratament medical, ocazie cu care îi este prezentat studentul Mihai Eminescu.

Soțul pleacă de la Viena după trei zile, iar ea rămâne la tratament încă 6 luni. In acest timp intre Veronica si Eminescu se infiripa o relatie de dragoste.   

Veronica Micle si Eminescu la Viena
VERONICA MICLE SI EMINESCU

La 1 septembrie 1874 Eminescu reântors in tară este numit director al Bibliotecii Centrale din Iași si va locui în Iași până în octombrie 1877, timp în care are cu Veronica o relație tumultuoasă.

După anul 1879, când are loc decesul profesorului Micle și Veronica devine văduvă, nimic nu mai stă în calea iubirii dintre ea și Eminescu, dar acesta ezită să o ceară în căsătorie invocand permanent lipsa mijloacelor materiale cu care să poată să-i asigure un trai decent.

5. VERONICA MICLE ȘI CARAGIALE

Eminescu il ameninta cu un pistol pe Caragiale
EMINESCU L-A AMENINTAT PE CARAGIALE

Poeta nu a fost nicicând o ușă de biserică. După moartea soțului, pe fondul neimplinirilor in relația cu Eminescu, Veronica s-a aruncat în brațele mai multor bărbați. Printre care și în ale scriitorului Ion Luca Caragiale

Idila dintre Caragiale şi Veronica Micle ar fi ieşit la iveală după ce Eminescu i-a spus lui Titu Maiorescu că vrea să se însoare cu Veronica. Titu Maiorescu s-a simțit nevoit să-l informeze pe Eminescu despre legatura amoroasă dintre Veronica și Ion Luca Caragiale.

Poetul a fost extrem de afectat de trădarea prietenului său. Se pare că nu l-a iertat niciodată pe Caragiale, chiar dacă a încercat să depăşească acest episod. Există și voci care spun că Eminescu l-ar fi amenințat pe Caragiale cu un pistol. 

Moartea poietului Mihai Eminescu, la 15 iunie 1889 a întristat-o teribil pe Veronica Micle. La aflarea veştii că marea sa iubire a murit în sanatoriul doctorului Şuţu la București , Veronica Micle a scris în doar 20 de minute poezia „Raze de lună”.

6. MORMÂNTUL VERONICĂI MICLE

Spuneam ca intre Casa Memoriala Veronica Micle si Manastirea Varatec sunt mai putin de 15 km. Nascuta in Nasaud in 1850, veronica Micle a locuit in casa din Targu Neamt doar pana la varsta de 3 ani. Iar pentru ca spirala vietii să se inchidă, ea revine in această zona după 36 de ani.

Dupa moartea poetului Mihai Eminescu, tristă din cale afară, Veronica Micle alege să se retragă la Mănăstirea Văratec. Avea acolo două odai primite din partea mănăstirii după ce ea donase la randul ei casa parintească care avea sa devina muzeu.

 Pe 3 august 1889, poeta se afla în casa cu etaj a maicii Fevronia Sârbu. La doar  39 de ani s-a ridicat la cer urmand “Luceafărul” poeziei românesti. In urmă ei a rămas strada „Veronica Micle” care duce la mormantul poetei, dar si o multime de mistere nedezlegate incă. 1889 a fost anul în care au murit, unul după altul, Mihai Eminescu, Ion Creangă și Veronica Micle, cele mai romantice figuri din istoria literaturii române.

Strada Veronica Micle la Varatec
STRADA VERONICA MICLE VĂRATEC
mormant varatec
MORMÂNTUL VERONICĂI MICLE

Ca turist dacă ajungi la Mănăstirea Văratec intreabă de Poiana Tigancii. Se spune că intr-un ochi de apă oglindindu-și fata Veronicăi i s-a arătat chipul lui Eminescu.

Răutatea și invidia omenească au invins indrăzneala Veronicăi. Ea l-a iubit cu sinceritate și pasiune pe Eminescu. Dragostea nefericită pentru Mihai Eminescu a fost platită scump. Intr-una dintre poezii ea alungă moartea, pentru ca nu mai credea ca va scapa de chinuri nici după moarte. Dar fizic nu a mai avut puterea de a o îndepărta din calea ei.

WEB DESIGN

7. PROGRAM DE VIZITARE ȘI PRETURI

Muzeu Veronica Micle program :

10:00-18:00 (aprilie-septembrie);
9:00-17:00 (octombrie-martie). Luni este închis.

Muzeu Veronica Micle preț:

Adulți – 16 lei;
Preșcolari, elevi – 4 lei;
Studenți, grup adulți – 8 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *