cETATEA nEAMTULUI

CURIOZITAȚI DESPRE CETATEA NEAMȚULUI

Sunt multe curiozitațile despre Cetatea Neamțului. Cetatea este o adevarată poartă de intrare pe tărâmul legendelor, multe dintre ele greu de crezut.

O drumeție la Cetatea Neamțului este o intrare pe tărâmul legendelor. Una din legendele Cetății Neamțului spune ca mama lui Ștefan cel Mare locuia in cetate și nu a vrut să deschidă porțile cetății pentru a-și primi fiul rănit în luptă. Ea îl alungă și îi cere să revină învingător.

Cetatea a fost construită la sfarșitul secolului XIV de Petru I și apoi fortificată de Ștefan Cel Mare. Reprezinta cel mai bun model de cetate medievală pastrată pană in zilele noastre in România.

In timpul domniei lui Ștefan Cel Mare (între anii 1457 și 1504) s-a realizat fortificarea Cetății, înălțând zidurile, adâncind șanțul din jurul ei , podul mobil și capcanele la intrarea in cetate.

Cetatea neamtului poze
  • 1. DRUMEȚIE LA CETATEA NEAMȚULUI
  • 2. LEGENTELE CETATII NEAMȚULUI
  • 3. CETATEA LA INTERIOR
  • 4. ALTE DESTINAȚII TURISTICE IN ZONĂ
  • 5. PROGRAM DE VIZITARE SI PREȚURI

1. DRUMUL LA CETATEA NEAMȚULUI

Drumul către la Cetatea Neamț incepe cu un urcuș, pentru că cetatea este situate la altitudinea de 480 de metri.

Nu este permis accesul cu mașina. Se urcă la pas Dealului Cetății sau culmea Pleșului cum i se mai spune.

Ajuns sus pe asezămantul cetății trebuie să te obișnuiești puțin cu zidurile înalte și construcția impresionantă. Dar si cu cei 11 piloni din piatră care susțin podul.

cetatea neamtului poze

2. CURIOZITAȚI DESPRE CETATEA NEAMȚULUI

MAMA LUI ȘTEFAN CEL MARE

Una din curiozitațile Cetății Neamțului spune ca mama lui Ștefan Cel Mare locuia in cetate. Dar ea nu a vrut să deschidă porțile cetății pentru a-și primi fiul rănit în luptă. Mai mult de atât, ea l-ar fi alungat cerându-i să revină învingător.

Ștefan Cel Mare s-ar fi intoars la lupta, cum descrie Dimitrie Bolintineanu in poemul “Mama lui Ștefan Cel Mare”, și-ar fi adunat oastea și ar fi castigat batalia cu dușmanul.

Reduceri de pret la Aliexpress

REGELE SOBIESKI ȘI PLĂIEȘII

curiozitati despre cetatea neamtului

DOMNITA RUXANDRA LUPU- UN DESTIN TRAGIC

O altă legendă a spune că Timus Hmelnitchi conducător cazac, moare în luptă, la numai 2 ani de la căsătoria cu Domnița Ruxandra, fiica domnitorului Vasile Lupu. Aceasta este răpită de cazaci și adusă în Cetatea Neamtului.

curiozitati despre cetatea neamtului

Astfel ea este ținută prizonieră in Cetatea Neamțului și este forțata de soldații cazaci să le arate locul în care se afla ascunsă averea tatălui ei. În final, domnița cedează și le destăinuie unul din locurile comorii. Cazacii gasesc in jur de 19.000 de galbeni in acel loc, dar legenda spune ca ar mai exista inca doua locuri nedescoperite.

3. CETATEA LA INTERIOR

Cetatea Neamt la interior

Ate curiozitați misterioase au legătură cu fântâna din Cetatea Neamţului. Puţul fântânii ar avea acces la un tunel de unde s-ar putea ajunge pâna la baza dealului in satul invecinat Oglinzi. Tunelul secret ar fi fost folosit pentru o retragere forţată a celor care apărau fortăreaţa. In afară da asta in timpul atacurilor asupra cetații plăeși înarmați ieșeau prin tunel in spatele dușmanilor creând diversiuni.

O sa vezi ca este o reală plăcere să te plimbi prin această cetate. Am văzut sala sfatului, bucătăria, sala armelor, camera logofatului, temuta închisoare dar si crama cetatii.

sala sfatului cetatii neamtului
SALA SFATULUI
sala armelor cetatii neamtului
SALA ARMELOR
camera logofatului cetatii neamtului
CAMERA LOGOFATULUI
camera de taina a cetatii neamtului
CAMERA DE TAINA
camera de tortura acetatii neamtului
INCHISOAREA CETATII-LEGENDA
crama cetatii neamtului
CRAMA CETATII-LEGENDA

Nu rata șansa de a petrece o ora sau doua la acest lacas medieval. S-ar putea sa fie una dintre cele mai preferate amintiri din călătoria ta în Bucovina.

4. ALTE DESTINAȚII TURISTICE IN ZONĂ

De pe terasa sudică a cetății se deschide o frumoasa priveliște cu valea Ozanei.

Targu neamt, vedere din cetatea neamtului

Azi modernitatea a luat locul vechilor așezaminte de pe valea Ozanei. Pe locul iarmarocului unde Nică a dus pupăza să o vândă astazi este un teren de fotbal. Iar in apropiere s-au construit: un bloc de locuințe, un aqua park si un complex de agrement cu bazin de inot acoperit si un amfiteatru.

Alte destinatii in zonă: Casa Muzeu Veronica Micle, Casa Memoriala Ion Creangă, Rezervația de zimbri Dragoș Vodă și altele.

harta cu obiectivele turistice

5. PROGRAM DE VIZITARE SI PREȚURI

Program de vizitare Cetatea Neamțului

10:00-18:00 (aprilie-septembrie)

9:00-17:00 (octombrie-martie)

Luni este închis.

Pret de intrare Cetatea Neamțului

Adulţi: 24 lei/pers

Grupuri adulţi şi studenţi: 12 lei/pers

Preşcolari şi elevi: 6 lei/pers.

Comments are closed.