luminile cetatii neamtului

LEGENDELE CETĂȚII NEAMȚULUI

Una din legendele Cetății Neamțului spune ca mama lui Ștefan cel Mare locuia in cetate și nu a vrut să deschidă porțile cetății pentru a-și primi fiul rănit în luptă. Drept urmare, îl alungă și îi cere să revină învingător.

Cetatea a fost construită la sfarșitul secolului XIV de Petru I și apoi fortificată de Ștefan Cel Mare. Reprezinta cel mai bun model de cetate medievală pastrată pană in zilele noastre in România.

In timpul domniei lui Ștefan Cel Mare (între anii 1457 și 1504) s-a realizat fortificarea Cetății, înălțând zidurile, adâncind șanțul din jurul ei , podul mobil și capcanele la intrarea in cetate.

Poza in cetatea neamt

In anul 1600 Cetatea Neamțului iși va deschide porțile în fața armatelor celui care a realizat prima unire politică a tuturor românilor: Mihai Viteazul.

Timpul și-a lăsat amprenta pe Cetatea Neamțului însă din anul 2007 si pâna in 2009 ea a beneficiat de un program de reabilitare  prin fonduri europene.

  • 1. DRUMEȚIE LA CETATEA NEAMȚULUI
  • 2. LEGENTELE CETATII NEAMȚULUI
  • 3. CETATEA LA INTERIOR
  • 4. ALTE DESTINAȚII TURISTICE IN ZONĂ
  • 5. PROGRAM DE VIZITARE SI PREȚURI

1. DRUMEȚIE LA CETATEA NEAMȚULUI

Drumeția către la Cetatea Neamț incepe cu un urcuș. Pentru că cetatea este situate la altitudinea de 480 de metri.

Nu este permis accesul cu mașina. Se urca la pas Dealului Cetății sau culmea Pleșului cum i se mai spune.

Ajuns sus pe asezămantul cetății trebuie să te obișnuiești puțin cu zidurile înalte și construcția impresionantă. Dar si cu cei 11 piloni din piatră care sustin podul.

RECLAMA

2. LEGENTELE CETAȚII NEAMȚULUI

Multe sunt legendele Cetății Neamțului. Cetatea este o adevarată poarta de intrare pe tărâmul legendelor, multe din ele  greu de crezut.

MAMA LUI ȘTEFAN CEL MARE

Una din legendele Cetății Neamțului spune ca mama lui Ștefan Cel Mare locuia in cetate. Ea nu a vrut să deschidă porțile cetății pentru a-și primi fiul rănit în luptă. Mai mult de atat, ea l-ar fi alungat cerându-i să revină învingător.

Ștefan Cel Mare s-ar fi intoars la lupta, cum descrie Dimitrie Bolintineanu in poemul “Mama lui Ștefan Cel Mare”, și-ar fi adunat oastea și ar fi castigat batalia cu dușmanul.

REGELE SOBIESKI ȘI PLĂIEȘII

plaiesii cetatii neamtului

SOBIESKI LA CETATEA NEAMTULUI

Cetatea Neamțului a fost de multe ori asediată de polonezi. Cel mai celebru asediu este cel al Regelui polonez, Ian Sobieski în anul 1691.

Legenda spune ca regele a încercat să cucerească cetatea, însă 19 plăieși, au rezistat eroic atacurilor repetate ale armatei sale. Pâna la urma terminând muniția și hrana plăeșii s-au predat. Dar pentru dîrzenia lor polonezii i-au lasat liberi.

RECLAMA SEO

DOMNITA RUXANDRA LUPU- UN DESTIN TRAGIC

O altă legendă a spune că Timus Hmelnitchi conducător cazac, moare în luptă, la numai 2 ani de la căsătoria cu Domnița Ruxandra, fiica domnitorului Vasile Lupu. Aceasta este răpită de cazaci și adusă în Cetatea Neamtului.

Astfel ea este ținută prizonieră in Cetatea Neamțului și este forțata de soldații cazaci să le arate locul în care se afla ascunsă averea tatălui ei. În final, domnița cedează și le destăinuie unul din locurile comorii. Cazacii gasesc in jur de 19.000 de galbeni in acel loc, dar legenda spune ca ar mai exista inca doua locuri nedescoperite.

steagul cetatii
ARIPA DE NORD A CETAȚII
partea de nord a cetatii

3. CETATEA LA INTERIOR

Nu ai nevoie de pliante, nu ai nevoie de ghid. Cetatea cuprinde în ea toate informaţiile de care ai nevoie. Poți cunoaşte istoria ei, prin panourile explicative aflate peste tot şi prin zidurile care vorbesc… Legendele Cetății sunt vii!

cetaea neantului in interior

O altă poveste misterioasă a temutei fortărețe are legătură cu fântâna din Cetatea Neamţ și aceasta susține existenţa unui tunel din puţul fântânii, pâna la baza dealului in satul invecinat Oglinzi. Tunelul secret ar fi fost folosit pentru o retragere forţată a celor care apărau fortăreaţa. In afară da asta in timpul atacurilor asupra cetații plăeși inarmați ieșeau prin tunel in spatele dușmanilor creând diversiuni.

O sa vezi ca este o reală plăcere să te plimbi prin această cetate. Am văzut sala sfatului, bucătăria, sala armelor, camera logofatului, temuta închisoare dar si crama cetatii.

Nu rata șansa de a petrece o ora sau doua la acest lacas medieval. S-ar putea sa fie una dintre cele mai preferate amintiri din călătoria ta în Bucovina.

sala sfatului cetatii neamtului
SALA SFATULUI
sala armelor cetatii neamtului
SALA ARMELOR
camera logofatului cetatii neamtului
CAMERA LOGOFATULUI
camera de taina a cetatii neamtului
CAMERA DE TAINA
camera de tortura acetatii neamtului
INCHISOAREA CETATII-LEGENDA
crama cetatii neamtului
CRAMA CETATII-LEGENDA

4. ALTE DESTINAȚII TURISTICE IN ZONĂ

De pe terasa sudică a cetății se deschide o frumoasa priveliște cu valea Ozanei.

Valea ozanei vazuta din cetatii neamtului

Azi modernitatea a luat locul vechilor așezaminte de pe valea Ozanei. Pe locul iarmarocului unde Nică a dus pupăza să o vândă astazi este un teren de fotbal. Iar in apropiere s-au construit: un bloc de locuințe, un aqua park si un complex de agrement cu bazin de inot acoperit si un amfiteatru.

De la Cetatea Neamț, pe drumul de intoarcere poți vizita Casa Memoriala Veronica Micle. Iar daca treci Ozana si ajungi la Humulesti poti sa faci un popas la Casa Memoriala Ion Creanga.

harta cu obiectivele turistice

Dupa această drumeție poți să vizitezi una din frumoasele mănăstiri din Moldova: Văratec sau Agapia. Dupa toate astea poți sa alegi o destinație spre nord in Bucovina.

RECLAMA TRANSFERGO
RECLAMA CREARE SITE

5. PROGRAM DE VIZITARE SI PREȚURI

Program de vizitare Cetatea Neamț

10:00-18:00 (aprilie-septembrie)

9:00-17:00 (octombrie-martie)

Luni este închis.

Pret de intrare Cetatea Neamț

Adulţi: 24 lei/pers

Grupuri adulţi şi studenţi: 12 lei/pers

Preşcolari şi elevi: 6 lei/pers.

Comments are closed.