În Zimbrăria Dragoș Vodă Târgu Neamț se află 6 zimbri maturi expuși in scop turistic și alți 30 existenți în toată Rezervația de Zimbri a județului Neamț.
Rezervația de Zimbri Neamț se intinde pe o suprafață de aproximativ 11.500 de hectare si este recunoscut ca arie protejată prin lege.
Zimbrii sunt pe cale de dispariție, din cauza vânatului excesiv si a distrugerii cadrului natural. Ei trăiesc în păduri, având foarte puțini dușmani naturali.
1. Zimbrăria Dragoș Vodă
Este un loc fabulos, linistit și cu posibilitați de pescuit chiar în Iazul Zimbrilor.
Zimbrăria Târgu Neamț este de fapt Grădina Zoologică a orașului având mai multe animale din faună europeană.
Cerbul lopatar este foarte receptiv și prietenos.
In Grădina Zoologică a orașului Târgu Neamț se află 6 zimbri maturi expusi in scop turistic din cei 36 existenți în tot Parcul Natural Vânători Neamț.
Muflonul, cerbul si cerbul lopatar sunt cele mai reprezentate numeric in rezervație.
Pe aleea ţarcului, am ajuns în zona de furajare, unde este amplasat o iesle, plină cu fân, din care zimbrii servesc hrana uscată. Deși ne-am apropiat cât am putut de ei zimbrii au rămas insensibili la prezanţa noastră.
Zimbrăria Dragoș Vodă Târgu Neamț
Zimbrăria Târgu Neamț este un sanctuar unde se realizează reproducerea și repopularea cu zimbri.
Turiștii au la dispoziție un foișor inalt de 2 metri pentru a putea vedea cum se comportă animalele în mediul lor natural.
Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa; greutatea unui adult mascul poate ajunge la 1000 kg . Femelele sunt mai mici, cu o greutate de pana 600 kg. Masculii au capul mai greu și greabănul mai înalt ajungand pana la 1,9 m.
Zimbrul este o specie-cheie pentru fenomenul de „resălbăticire“, alimentaţia sa având un impact real asupra vegetaţiei. Un zimbru matur consuma zilnic aproximativ 70 kg de iarbă.
El consumă iarbă dar şi mărăcini, puieţi şi arbuşti, formând astfel ochiuri de pădure şi un peisaj mozaicat. Contribuie la fertilizarea pajiştilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul şi noroiul. In felul acesta ajută la menţinerea unei diversităţi biologice ridicate.
La inceputul acestui an, un „oaspete” de la Zimbrăria Dragoș Vodă a fost văzut la Manastirea Neamț. Întampinat de câţiva călugări, zimbrul s-a aratat prietenos in prezenţa oamenilor.
3. Cum ajută zimbrii în lupta cu poluarea
Un studiu făcut de oameni de știință de la Yale School of the Enviroment publicat in The Guardian arată ca o turmă de 170 de zimbri care pasc pe o zonă de 50 km pătrați pot capta suplimentar 54,000 de tone de carbon pe an. Aadică bioxidul de carbon eliberat anual de 43,000 de mașini de mărime medie!
Asta pentru că zimbrii influențează ecosistemul pășunilor și pădurilor prin modul lor de viață.
Profesorul Oswald Schmitz de la Yale School of the Environment, autorul principal al studiului, a spus:
„Zimbrii au evoluat de milioane de ani cu pășunile și ecosistemele forestiere. Îndepărtarea lor a dus la eliberarea de cantități mari de carbon. Restaurarea acestor ecosisteme poate readuce echilibrul, iar zimbrii sălbăticiți pot juca un rol crucial în acest proces”.
La un calcul simplu cei 36 de zimbri aflați in Zimbrăria Dragoș Vodă , pot capta aproximativ 9.500 de tone de carbon pe an, adică bioxidul de carbon eliberat anual de peste 7500 de mașini. Incredibil dar se pare că este adevărat!
Alaturi de diminuarea poluării și sprijinirea biodiversității zimbrii reprezinta si o puternică atracție turistică.