VIADUCTUL ȘI PIATRA TEIULUI

VIADUCTUL ȘI PIATRA TEIULUI

Viaductul si Piatra Teiului sau stânca dracului cum i se mai spune, este situată la coada lacului de acumulare Izvorul Muntelui la câţiva kilometri de staţiunea Durău. Este vizibilă de pe Viaductul Poiana Largului, județul Neamț dar si de la distante mai mari.

  • 1. VIADUCTUL ȘI PIATRA TEIULUI
  • 2. STÂNCA DRACULUI – LEGENDE
  • 3. LEGENDA CAPCĂUNULUI
  • 4. VIADUCTUL POIANA TEIULUI JUDEȚUL NEAMȚ

1. VIADUCTUL ȘI PIATRA TEIULUI

Stânca dracului are o înălţime de 23 de metri la care se adaugă un soclu cu 5 -7 metri. Este considerată monument al naturii cu statut de rezervaţie naturală din 1951. Aria protejată are o suprafață de 0,2 ha și se găsește la altitudinea de 508 metri. 

Stiintific este de fapt o klippă calcaroasă. Un martor de eroziune al unui recif cretacic de natură coraligenă. În compozitia rocii intră o bogată faună fosilă sarmatică.

De unde aceste nume atat de bizare: Piatra Teiului sau Stânca Dracului sau Stânca plimbătoare?

Piatra teiului sau stanca dracului
STANCA SE DEPLASEAZA IN FIECARE NOAPTE

2. STÂNCA DRACULUI – LEGENDE

Circula mai multe legende legate de misterioasa stâncă:

Într-una din ele se spune că  Diavolul a făcut un pariu cu Dumnezeu. Diavolul voia controlul asupra omenirii şi l-a convins pe Dumnezeu să pună un pariu ca el va smulge o stânca din vârful Ceahlăului şi i-o va aduce până în zori.

Diavolul a reuşit să o desprindă de pe munte, dar în timp ce încerca să o aducă l-a prins răsăritul soarelui, s-a sperit şi a scăpat-o in râu. De atunci incă mai încearcă să o mişte din loc. Dar dar nu reuşeşte niciodată mai mult de câţiva centimetri.

Misterele legate de deplasarea stâncii sunt contrazise de specialiști. Acestia spun ca defapt „deplasarea pietrei” este o iluzie optică apărută prin mărirea sau micşorarea debitului apei.

O altă legendă spune că Dumnezeu s-a supărat pe oameni. Iar diavolul i-a propus acestuia să îi pedepsească printr-un potop asemenea celui din vremea lui Noe. Atunci s-a pornit o furtună puternică şi Diavolul a vrut să oprească cursul Bistriţei.

A despris stanca din Ceahlău vrand să-i înece pe oameni. Deşi a reuşit să ia stânca şi să plece cu ea în zbor, Satana şi-a pierdut puterile la auzul cântecului cocoşilor, care anunţa că noaptea se terminat, şi a scăpat-o. Din când în când, Diavolul se mai întoarce la ea şi se aşează în vârf. Atunci, ca prin vrajă, toate focurile se sting, iar animalele şi păsările tac.

https://www.seobility.net/?px=2&a_aid=6442a207811f5

3. LEGENDA CAPCĂUNULUI

A treia legendă vorbeşte despre un căpcăun care trăia pe Ceahlău. El ademenea tinerele pe platoul muntelui, transformându-le în stane de piatră. Un tată al cărei fiică fusese răpită de căpcăun a adunat mai mulţi localnici şi l-a pândit pe căpcăun cu dorinţa de a-l nimici.

Stanca de legenda a capcaunului

Furios, căpcăunul a aşteptat căderea nopţii, care a venit odată cu o furtună puternică, a smuls stânca de pe Ceahlău şi a încercat să o arunce peste satul răzvrătiţilor.

El a scăpat însă piatra în albia Bistriței, după ce duhul bun al Ceahlăului, înfăţişat ca un tânăr voinic călare pe un cal înaripat, l-a izbit cu spada peste gheare.

Localnicii cred că stânca este blestemată. De-a lungul anilor, s-au aruncat sau/și au căzut în gol zeci de oameni.

O intrebare ar fi si cum s-au urcat aceștia pe stanca? Pentru ca nu este usor, stanca este abrupta, are 27 m iar baza stâncii este inconjurata de ape o bună perioadă a anului.

4. VIADUCTUL POIANA TEIULUI JUDEȚUL NEAMȚ

Viaductul Poiana Teiului traversează drumul național 15, peste „coada” lacului Bicaz în dreptul satului Poiana Largului din comuna Poiana Teiului , județul Neamț.

Viaductul coada lacului
VIADUCTUL
Coada lacului- poiana teiului
POIANA TEIULUI

Despre viaduct se poate spune ca este o „bijuterie” rutiera pe drumul de legatură intre cele trei zone istorice: maramureş, bucovina si transilvania.

ALTE DESTINAȚII TURISTICE DIN ZONĂ

Manastirea Petru Voda o gasiti urmand drumul national 15 B de la Poiana Teiului spre Targu Neamt, pe o sosea ce se desprinde in stanga in Valea Largului. Asezamantul a fost construit dupa Revolutie pentru ca in zona nu exista nicio manastire.

Mănastirea Petru Voda, cum dealtfel si manastirea Paltin, se leaga de numele cuviosului Iustin Pârvu cel care le-a ctitorit.

Părintele Justin Pârvu s-a născut în 1919 în satul Petru Vodă. A iubit de mic frumuseţea credinţei creştine, şi a fost călugărit în 1939. Niciodată nu s-a oprit din sârguinţa de a învăţa, si din a gandi liber. Astfel că la 94 de ani încă citea nu doar cărţile religioase care apăreau, dar şi de cultură, istorie, filozofie şi politică.

Lacasul de cult in stil medieval este acum loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credinciosi.

Am vizitat si chilia parintelui Iustin Parvu, care se afla la manastirea Paltin si este acum muzeu.

La manastirea Petru Voda este si mormantul parintelui Iustin Parvu. Pe piatra funerara sta scris:

BISERICA MEDIEVALA
PETRU VODA
BISERICA MANASTIRII PETRU VODA
MORMÂNTUL PARINTELUI IUSTIN PÂRVU

” Eu asa am mers, cu evanghelia in fata si cu natiunea in spate”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *