Poarta muzeului Constantin Popa - Tarpesti

MUZEUL NECULAI POPA TÂRPEȘTI

Muzeul Neculai Popa este situat in Târpești, in casa bunicilor. Casa este compusă din doua camere si un hol la care se mai adauga o camera in spate. Muzeul este situat la 12 km de Târgu Neamț.

Casa muzeu găzduiește creații realizate de Neculai Popa: măști, sculpturi naive in piatra și in lemn, costume populare și costume pentru spectacole.

  • 1. ARTISTUL NECULAI POPA
  • 2. MUZEUL TRADIȚIONAL NECULAI POPA
  • 3. SCULPTURILE DIN CURTEA EXTERIOARĂ
  • 4. PROGRAM DE VIZITARE SI PREȚURI

1. ARTISTUL NECULAI POPA

Din rândul artiștilor populari contemporani Neculai Popa s-a dovedit a fi creatorul cu cele mai multiple preocupări. gama Pasiunile sale trecând de Ia teatrul popular până la sculptura în lemn și piatră. A fost colaborator apropiat al arheologilor din București, creator de costume și măști pentru teatrul popular.

Culegător de folclor, creator de versuri pentru teatrul de amatori. A scris un roman autobiografic în versuri. A creat un muzeu de arta populară și etnografie la Târpești, muzeu pe care l-am vizitat si noi.

masca din lemn neculai popa
MASCĂ DIN LEMN- NECULAI POPA
masca din lemn elena popa
MASCĂ DIN LEMN- ELENA POPA
costume populare muzeul neculai popa
COSTUME POPULARE
COSTUME  populare si lazi de zestre
COSTUME POPULARE
costume populare muzeul neculai popa din tarpesti
COSTUME POPULARE

In curtea amenajata între anii 1970-1980, se află lucrări sculptate de dimensiuni mai mari, aranjate pe două șiruri: un autoportret, un dorobanț, un dac și un roman împreună cu soțiile lor, care întruchipează etnogeneza poporului român.

Aceste sculpturi au aspect de totemuri și au ca sursă de inspiratie arta primitivă, cu care Popa a intrat în contact în timpul săpăturilor arheologice. Ele combină elemente de artă neolitică, cu motive tradiționale românești.

reclama site seobility

2. MUZEUL TRADIȚIONAL NECULAI POPA

Condamnat de comuniști în anii 1950 vreme de cinci ani, Neculai Popa, odată eliberat, începe să strângă miile de exponate pe care le regăsim acum în muzeu, de la măsti din toate zonele țării la colecții de monede, icoane, unelte, arme, ouă încondeiate și multe altele.

Ideea muzeului i-a venit lui Popa în 1960, cand satului românesc se moderniza, iar caracterul tradițional al acestuia avea de suferit. Inceputul a fost făcut prin colectarea unor obiecte vechi de care oamenii nu mai aveau nevoie.

casa muzeu nicolae popa
CASA MUZEU
cuptor casa muzeu Neculai
CASA MUZEU-INTERIOR
Pictura naiva muzeu neculai popa
PICTURA NAIVA
sculpturi din lemn muzeu neculai popa
SCULPTURA IN LEMN
colectie de unelte muzeu neculai popa
OBIECTE DE MUZEU

Damian Popa, fiul meșterului popular Neculai Popa de la Târpești, a sculptat statuia Veronicai Micle de la Casa Muzeu a Veronicai din Targu Neamt, si a realizat două portrete în creion ale Veronicăi cu studentul Mihai Eminescu care au fost așezate pe pereții uneia dintre camerele muzeului.

3. SCULPTURILE DIN CURTEA EXTERIOARĂ

In secțiunea din curtea muzeului sunt lucrări de dimensiuni mai mari: între 1 și 2,5 m.

Poarta muzeului este sculptată chiar de dânsul. Cei 3 stâlpi întruchipeză familia, formată atât din părinți, cât și din fiul care duce mai deoarte numele dupa care urmeaza curtea cu statui.

Sculpturi in lemn si piatra in curtea Muzeului Neculai Popa
CURTEA MUZEULUI NECULAI POPA -SCULPTURI EXTERIOARE

vizita la muzeul Neculai Popa tarpesti
SCULPTURA IN LEMN
sculptura din lemn muzeul neculai popa
SCULPTURA IN LEMN

In concluzie, nu ratați muzeul si casa Neculai si Elena Popa din Târpești. S-ar putea sa ramaneți cu cea mai placută amintire din vacanța dvs.

Reclama reducere pret aliexpress

4. PROGRAM DE VIZITARE SI PREȚURI

Adresă :Strada Neculai Popa, Nr. 305, Târpești

Program: Luni – Vineri 08:00-20:00

Taxă de vizitare: adulți – 10 lei; pensionari – 5 lei; elevi – 5 lei

reclama transfergo transfer bani

Comments are closed.