Cimitirul vesel

POVESTEA CIMITIRULUI VESEL SĂPANȚA

Povestea Cimitirului Vesel Săpanța a început din anii 1935, când Stan Ioan Pătraș, cel mai renumit meșter ai comunei, a venit cu o ideia să exprime pe o cruce de stejar povestea întregii vieți a unui om.

  • 1. CIMITIRUL VESEL SĂPÂNȚA
  • 2. POVESTEA CIMITIRULUI VESEL SĂPANȚA IN CIFRE
  • 3. STAN IOAN PĂTRAȘ DIN SĂPÂNȚA
  • 4. CASA MUZEU STAN IOAN PATRAȘ
  • 5. PORTUL POPULAR DIN SĂPANȚA
  • 6. CAZARE IN MARAMUREȘ

1. CIMITIRUL VESEL SĂPÂNȚA

CRUCE CIMITIRUL VESEL SĂPANȚA
Biderica cimitirului vesel sapanta
BISERICA CIMITIRULUI VESEL SĂPANȚA
Cruce cimitirul vesel
CRUCE CIMITIRUL VESEL SĂPANȚA

Nu sunt multe popoare care să obișnuiască să ia moartea în râs. Maramureșenii, în schimb, o fac încă din cele mai vechi timpuri. Stan Ioan Pătraș nu era doar meșterul satului, ci și cel care i-a învățat pe oameni să privească moartea cu alți ochi. Acest lucru a devenit tradiție în Săpânța, iar locuitorii spun că așa va rămâne pentru totdeauna.

„Denumirea Cimitirului Vesel vine de altfel și din coloritul acestor cruci. Pentru că sunt exprimate cele mai frumoase culori, de aici și celebrul albastru de Săpânța….”, spune Dănuț Ștețca, ghid de turism.

Crucea soacrei din Cimitirul Vesel a devenit deja legendă: „Sub această cruce grea/ Zace biata soacra mea/, Trei zile de mai trăia/ Zăceam eu si citea ea”.

La fel sunt multe alte povești sculptate pe crucile de lemn din centrul localității Săpânța. Astăzi, acest loc este un muzeu în aer liber, dar în același timp este și cimitirul satului.

crucea soacrei sapanta
CRUCEA SOACREI SAPANTA
ceuce sapanta cu coasa
CRUCEA COSAȘULUI SĂPANȚA
mormant cimitirul vesel sapanta
MORMANT CIMITIRUL VESEL SĂPANȚA

Biserica cimitirului Vesel -interior

Biserica cimitirului Vesel -interior
Biserica cimitirului Vesel -interior
Biserica cimitirului Vesel -interior

2. POVESTEA CIMITIRULUI VESEL SĂPANȚA IN CIFRE

Aproape 50.000 de turiști din toate colțurile planetei vizitează anual Cimitirul Vesel. De-a lungul anilor, acest loc a fost inclus în topul monumentelor funerare din întreaga lume. În Europa, țintirimul maramureșean ocupă primul loc. Peste 850 de cruci vesele sunt prezente în curtea bisericii, iar primele au apărut în anul 1935.

Cimitirul Vesel este un loc unic în lume. Cimitirul Vesel. Lemnul care se folosește pentru construcția acestora este din stejar, iar prețul poate ajunge până la 5.000 de lei. Pentru realizarea unei cruci este nevoie de 2-3 săptămâni. Există localnici care strâng bani o viață întreagă pentru un loc în Cimitirul Vesel.

3. STAN IOAN PĂTRAȘ DIN SĂPÂNȚA

Stan Ioan Pătraș s-a născut în anul 1908, în comuna Săpânța din județul Maramureș. Pătraș a fost atras încă din tinerețe de sculptura în lemn. A început să sculpteze cruci din stejar de la vârsta de 14 ani. Până în anul 1977, Pătraș a realizat aproximativ 700 de cruci în ambele cimitire din Săpânța, cunoscute sub denumirea de „Cimitirul Vesel”.
Stan Ioan Pătraș a fost un meșter popular complex, realizând o serie de obiecte lucrate artistic: cuiere, colțare, scaune, dulapuri, blidare, lingurare și lucrări monumentale, cum ar fi troițe și porți. El și-a împodobit și propria casă cu sculpturi în lemn, viu colorate.

Ioan Stan Pătraș, de tânăr a fost atras de arte populare, sculptură, pictură și poezie. Din 1935 a început să facă cruci de lemn de stejar, pictate, pe care erau inscripționate scurte povestiri naive, epitafuri, prezentând soarta oamenilor la un mod amuzant, ironic.

Stilul a fost perfecționat prin trecerea la basoreliefuri sculptate și colorate.Predomină un albastru puternic și sălbatic, denumit în timp albastru de Săpânța. Meșterul a sculptat și porți maramureșene, troițe, diferite elemente ale caselor de lemn. Ioan Stan Pătraș era un om destul de pragmatic și ancorat în realitate, care a integrat armonios diferite idei și elemente. Creațiile lui sunt armonios integrate în asta populară maramureșeană.

4. CASA MUZEU STAN IOAN PATRAȘ

Meșterul popular Ioan Stan Pătraș este cel care a sculptat și pictat crucile din Cimitirul Vesel. Cel care a transformat un loc trist în atracția turistică de azi. Casa memorială situată pe o stradă lăturalnică, la circa 200 metri de Cimitirul Vesel, este o casă de lemn, cu pridvor, curte, un atelier.

Se pot vedea două încăperi în care sunt expuse lucrări realizate de meșter. Succesorul lui Ioan Stan Pătraș, Dumitru Pop este cel care are grijă de muzeu, cel care continuă îndeletnicirile legate de sculptură și pictură.

Casa meșterului Stan Ioan Pătraș este un adevărat muzeu. Aici se află, printre altele, și atelierul în care sunt lucrate și restaurate crucile din cimitirul vesel.

Atelierul Stan Ioan Patras, sapanta

Azi ucenicul creatorului, așa cum i se spune întemeietorului, Dumitru Pop Tincu, trăiește în casa profesorului său și îi duce mai departe meșteșugul. „Această meserie nu se va pierde, eu întotdeauna mi-am căutat și îmi caut un om care va fi foarte bine sprijinit cât eu voi mai trăi, deoarece această meserie are o bază de unde a plecat Ion Stan Pătraș și această bază încercăm să n-o pierdem, acea lucrare care merge total tradițional, lucrat cu mâna, nu cu unelte sau cu alte mașini”, spune Dumitru Pop Tincu, meșter de cruci.

5. PORTUL POPULAR DIN SĂPANȚA

Pozele cu portul popular au fost făcute în incinta Cimitirului Vesel mai exact reprezintă o frescă prezentă pe peretii exteriori ai bisericii cimitirului vesel.

Portul popular maramures iarna
PORTUL POPULAR MARAMUREȘ IARNA
Portul popular maramures vara
PORTUL POPULAR MARAMUREȘ VARA

6. CAZARE IN MARAMUREȘ

Noi am fost un grup de trei familii si am avut cazare la pensiunea „La Bunici’ in Viseul se Sus.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *