CIMITIRUL VESEL SAPANTA

Cimitirul Vesel Săpânța și Crucea soacrei

Cimitirul Vesel din Săpânța și Crucea soacrei a devenit deja legendă: „Sub această cruce grea / Zace biata soacra mea /, Trei zile de mai trăia/ Zăceam eu si citea ea”.

La fel sunt multe alte povești sculptate pe crucile de lemn din Cimitirul Vesel Săpânța. Astăzi, acest loc este un muzeu în aer liber, dar în același timp este și cimitirul satului.

Crucea soacrei din Cimitirul Vesel
cruce cimitirul vesel sapanta

Cimitirul Vesel Săpânța este legat de numele lui Stan Ioan Pătraș, mare meșter al comunei, care a avut ideia să exprime pe o cruce povestea vieții unui om.

crucea soacrei cimitirul vesel sapanta
Crucea Soacrei Cimitirul Vesel
cruce cimitirul vesel sapanta
Crucea cosașului Cimitirul Vesel
cruce cimitirul vesel sapanta
Cruce Cimitirul Vesel

Aproape 50.000 de turiști din toate colțurile planetei vizitează anual Cimitirul Vesel. De-a lungul anilor, acest loc a fost inclus în topul monumentelor funerare din întreaga lume. În Europa, țintirimul maramureșean ocupă primul loc. Peste 850 de cruci vesele sunt prezente în curtea bisericii, iar primele au apărut în anul 1935.

Cimitirul Vesel este un loc unic în lume. Cimitirul Vesel. Lemnul din care se face Crucea soacrei din Cimitirul Vesel este din stejar. Prețul unei cruci poate ajunge până la 5.000 de lei. Sunt localnici care strâng bani o viață întreagă pentru un loc în Cimitirul Vesel.

Stan Ioan Pătraș

Stilul a fost perfecționat prin trecerea la basoreliefuri sculptate și colorate. Predomină un albastru puternic și sălbatic, denumit în timp albastru de Săpânța.

Stan Ioan Patras, atelier sapanta
Atelierul în care sunt lucrate sau restaurate crucile din Cimitirul Vesel