muzeu etnografic vasile gaman

MUZEUL VASILE GĂMAN JUDEȚUL NEAMȚ

Muzeul Vasile Găman din Județul Neamț este o carte de isorie adevarată trăită de oamenii din satul Lunca, comuna Vînători-Neamț. Meşterul Vasile Găman a reuşit prin munca sa de o viaţă să expună lucrările sale şi colecţia într-o casă-muzeu.

vasile Gaman prezinta muzeul

In muzeu ne-a intampinat chiar meșterul Vasile Găman care ne-a prezentat personal lucrarile si obiectele expuse. Artistul Vasile Găman dă o interpretare personală a simbolurilor religioase și istorice.

Sculptura soldat -muzeul Vasile Gaman

VASILE GĂMAN ȘI ISTORIA ADEVĂRATĂ

Preocupat de istorie in general si de istoria zonei a adunat pe un panou marturii privind atestarea documentara a satului natal -Lunca, judetul Neamt

Istoria locului, in imagini
Diploma Vasile Gaman

La loc de cinste stau tablourile in relief cu teme religioase si istorice. Dealtfel mesterul Vasile Gaman asa isi prezinta muzeul ca pe o carte de isorie – istoria adevarata si traita de oamenii locului si de stramoșii lor. Pe poarta muzeului este incrustat pe lemn insemnul ” COLIBA DACILOR”.

Nu vă luați ,spune el, după cei care au modificat istoria. Nu va luati după partide și conducatori care au reinterpretat istoria in folosul lor. Lunca a fost pe linia frontului in ambele razboaie.

Dragoș Voda primul conducător al Moldovei este infățișat intr-un tablou in lupta cu zimbrul. Voievodul care a stăpânit actualul teritoriu al Maramureşului şi care a fost trimis de un rege ungar să facă ordine peste munţi si asa s-a intemeiat Moldova.  

Intrarea in muzeul vasile Gaman
Tablou Dragos voda la vanatoare

Obiectele lucrate de către meșterul Vasile Găman sunt, pe lângă piese bisericești ca strane, catapetesme, cruci, troițe, ce pot fi admirate în peste 40 de biserici din țară, și piese de mobilier casnice ca blidare, scaune, fotolii, porți, uși și ferestre.

Lucrari din muzeul vasile Gaman
Obiecte de colectie muzeul Vasile Gaman

MUZEUL VASILE GĂMAN JUDEȚUL NEAMȚ

Colecţia din casa muzeu deschisă în anul 1988 cuprinde peste 3000 de exponate. Obiecte şi unelte vechi, cărţi, manuscrise, icoane, costume populare, măşti, medalii, monede, etc. Mulțimea și diversitatea exponatelor ilustrează pasiunea pentru tradițiile oamenilor de pe aceste meleagurile binecuvântate.

Colectie de bancnote si monede - muzeul vasile gaman
colectie de monede - muzeul vasile gaman

Muzeul cuprinde şi o colecţie de obiecte şi unelte care amintesc de viaţa satului românesc, dar si o colectie de monede. Tatăl maestrului Vasile Găman a fost coleg cu Neculai Popa din Târpești, un alt muzeu particular din zonă.

În semn de recunostintă in anul 1996 Vasile Găman a primit diploma de membru al Academiei Artelor Tradiționale din România.

reclama aliexpress
Reclama creere site

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *