Mănăstirea Slătioara pe stil vechi este o mănăstire de călugări din Slătioara județul Suceava, aici fiind și sediul Mitropoliei ortodoxe pe stil vechi, din România.
In anul 1924 Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar gregorian. Dar în anumite lăcașe de cult din județul Neamț, unii preoți, monahi și credincioși au refuzat această schimbare a calendarului și s-au desprins de biserica oficială, continuând vechiul calendar iulian.
1. Ieromonahul Glicherie
În fruntea susținătorilor vechiului calendar s-a aflat ieromonahul Glicherie Tănase. Pentru acești contestatari ai noului calendar a urmat o perioadă de represiune, cu arestari, condamnări si ani de puscărie.
În anul 1936, acțiunea forțelor de poliție a dus la demolarea tuturor lăcașurilor de cult pe stil vechi, iar ieromonahul Glicherie a fost arestat.
Prea multă pasiune pentru un calendar…!
Eliberat în anul 1939, ieromonahul Glicherie s-a refugiat împreună cu ierodiaconul David Bidașcu în pădurile din munții Moldovei. Cei doi au ajuns în preajma localității Slătioara, cu drumuri greu accesibile.
În anul 1947 ieromonahul Glicherie Tănase și schimonahul David Bidașcu au construit la Slătioara o biserică-paraclis de lemn cu hramul Schimbarea la Față. Astăzi biserica mănăstirii Slatioara arată cu totul altfel, a fost reconstruită.
O locație superbă, unde domină linistea .
Imprejurimile manastirii pe stil vechi Slătioara sunt pline de flori. Iar catedrala de langa mănăstire este imensa si impunatoare, insă deosebit de curată si pretioasă. Eu am ramas impresionata de această locație si vă recomand dacă aveți posibilitatea să o vizitați.
Considerată neîncăpătoare, biserica a trebuit să fie extinsă. Între anii 1978-1982 s-au efectuat lucrări de reconstrucție ale bisericii.
Tot atunci s-au reconstruit chiliile din curtea mănăstirii.
2. Mitropolia Slatioara
Mănăstirea Slătioara este o mănăstire de călugări, fiind și sediul Mitropoliei ortodoxe pe stil vechi, din România.
În afara mănăstirii s-a construit o catedrală ca sediul pentru Mitropolia Slătioara avand hramul „Pogorârea Sf. Duh”, sfințită in 2019.
Impunătoare prin construcția ei dar si prin stilul său, impunătoare prin pictura interioară deosebit de spectaculoasă. Când am vazut pictura catedralei mi-a amintit de faimoasa lucrare de pictură a lui Nicolae Grigorescu de la Manastirea Agapia.
Asta a fost povestea pe scurt, dar sunt convins că „Slătioara” încă nu şi-a spus ultimul cuvânt!