Parintele Benedict Sauciuc s-a născut în comuna Copălău, județul Botoşani și fost ales staret la Manastirea Neamt din 31 octombrie 1997.
Mănăstirea Neamț este o mănăstire ortodoxă de călugări, situată la 17 km de orașul Târgu Neamț, fiind cea mai veche așezare monahală din Moldova. De-a lungul secolelor, a suferit mai multe renovări și extinderi.
În biserica mănăstirii se află o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, pictată în anul 665 în Israel.
1. Mănăstirea Neamt
Mănăstirea Neamt a fost ctitorită în secolul al XIV-lea, în jurul anului 1364, de către domnitorul Petru I al Moldovei. A fost construită ca o mănăstire cetate de apărare împotriva invaziilor.
Încă de la intrare lăcașul de cult ne intampină cu picturile murale din tunel si cu porțile vechi si groase din lemn.
Actuala biserică din incinta mănăstirii a fost ctitorită de voievodul Ștefan cel Mare și are hramul Înălțarea Domnului. Biserica este împodobită cu fresce frumoase, dintre care unele datează din secolul al XV-lea.
Au fost introduse în construcția bisericii unele elemente noi: pridvorul, situat în fața intrării și sala mormintelor, sau gropnița, amplasată între pronaos și naos.
Mănăstirea Neamț prezintă un amestec de stiluri arhitecturale, inclusiv influențe moldovenești, bizantine și gotice.
Pictura Mănăstirii Neamț este foarte veche, cea din absida principală, naos și sala mormintelor aparțin ultimilor ani de domnie ai lui Ștefan cel Mare. Iar cea din pridvor și pronaos este din timpul lui Petru Rareș.
Unul dintre cei mai vechi si mai populari preoti a fost Paisie de la Neamt, staret la manastirea Neamt timp de 15 ani (1779 -1794).
La mormântul lui de la Mănăstirea Neamț vin să se închine și să-i ceară ajutor nu numai credincioși din România, ci și din alte țări.
2. Parintele Benedict Sauciuc Staret Manastirea Neamt
Părintele Arhimandrit Benedict Sauciuc a fost ales stareţ al Mănăstirii Neamţ în data de 31 octombrie 1997. Stareţul a fost întotdeauna un ghid pentru oamenii din comunitate dar si pentru pelerini sau turiști veniți sa vadă aceste locuri istorice.
Intr-un interviu in ziarul Mesagerul de Neamț din decembrie 2021 pr Benedict Sauciuc spunea:
„Am venit în mănăstire în 1982 şi am prins mulţi părinţi care în timpul războiului erau aici. Adică prin anii 1935-1940. Şi au prins acea perioadă a războiului, dar şi acea perioadă a regimului comunist.”
Ce își dorește parintele Benedict Sauciuc de la anii care vin?
„Să fie pace în primul rând. Apoi să fie armonie între oameni, să fie echilibru şi să fim foarte atenţi cu viaţa noastră pentru că, după cum observăm cu toţii ne ducem într-o direcţie greşită. Oamenii sunt foarte debusolaţi când minciuna se amestecă cu adevărul. Fiecare să-şi urmeze calea pe care o are şi cu demnitate să ne ducem viaţa atât în mănăstire, cât şi în societate”.
Complexul mănăstirii include o biserică fortificată, turnul clopotniță cu 11 clopote, zidurile și alte câteva clădiri.
Mănăstirea Neamț a jucat un rol important în viața culturală și religioasă a Moldovei medievale. A servit ca centru de învățare, copiere a manuscriselor și producție artistică.
3. Un zimbru la Mănăstirea Neamt
In ianuarie 2024, pe un strat subtire de zăpada un zimbru a vizitat Mănăstirea Neamt. Probabil ca a ajuns acolo din rezervația de zimbri Vânatori Neamț. Parintele Benedict Sauciuc staret la Manastirea Neamt l-a urmarit de aproape iar unul dintre călugări la intâmpinat la câțiva metri.
S-a scris atunci că: Un zimbru, simbolul măreției Moldovei, a intrat ca un prinț în Mănăstirea Neamț, purtând cu el, parcă, puterea și înțelepciunea inaintașilor noștri. Păi unde sunteti voi Dragoș Vodă, Ștefan cel Mare sau Petre Rareș…?