Cheile Bicazului și Lacul Roșu sunt obiective turistice impresionante, situate în județele Neamț și Harghita, care oferă peisaje spectaculoase.
Cheile fac legătura intre regiunile istorice Transilvania si Moldova si sunt poziționate mai exact in partea centrală a Munților Hășmaș.
Cheile Bicazului s-au format datorită eroziunilor provocate de râul Bicaz de-a lungul erelor geologice. Cheile se întind pe o distanta de 8 km, pe DN12c intre Lacul Roșu si Bicazul Ardelean la o altitudine care variază între 500 și 1.200 de metri
Aceste chei superbe sunt renumite pentru pereții de stâncă abrupți, uneori ajungând la înălțimi impresionante de peste 300 de metri.
Pe traseul Cheilor se pot admira Piatra Altarului – un masiv stâncos de 1120 m altitudine, masivele stâncoase Piatra Pinteștilor (847 m) si Piatra Arșitei (835 m).
Pereții de calcar ai stâncilor ascund peșteri de o deosebita frumusețe. Pe parcursul serpentinelor din Bicaz Chei există mici magazine cu suveniruri, produse lucrate manual de mesteri populari români si maghiari din zonă.
Parcul Național Cheile Bicazului și Lacul Roșu oferă numeroase trasee de drumeție și oportunități pentru alpinism, fiind un loc preferat de iubitorii de aventură. Traseele marcate oferă o perspectivă unică asupra acestei căi de apă tumultuoase, iar flora și fauna din zonă sunt o sursă de uimire.
Un traseu frecventat de iubitorii muntelui este Cheile Bicazului- Podul suspendat.
Am făcut și noi acest traseu la Cheile Bicăjelului. De la Podu Turcului -dungă galbenă prin pădure, trecând pe podul suspendat. Traseul este de dificultate medie, puțin alunecos pe pietre , dar accesibil.
Printre animalele care pot fi întâlnite în zonă se numără capra neagră, ursul brun, râsul și diverse specii de păsări.
Cheile Bicazului și Lacul Roșu
Principala atracție a Cheilor Bicazului este Lacul Roșu , un lac de baraj natural format în 1837, după o alunecare de teren. Lacul Roșu se află în județul Harghita, la poalele Munților Hășmașu Mare, în apropierea orașului Gheorgheni.
Lacul este situat la o altitudine de aproximativ 980 de metri având o adâncimea maximă de aproximativ 10 metri. Lacul Roșu este cunoscut atât pentru frumusețea sa naturală, cât și pentru legenda sa.
Legenda care spune că la Cheile Bicazului Lacul Roșu s-a format din lacrimile unei fete care a fost răpită și închisă într-o peșteră din apropiere. Peisajul cu trunchiurile de copaci care ies din apă creează o atmosferă misterioasă și adaugă farmec locului.
Alte Obiective Turistice – Pista de Bob
La 4 kilometri distanță de Lacul Roșu (județul Harghita), a fost deschisă în iunie 2023 o pista de bob.
Traseul are 940 de metri și oferă o priveliște magică. Pe pistă sunt disponibile viteze de până la 45 km/h. Iar cele 14 curbe adaugă un plus de emoție și suspans, făcând experiența de neuitat.