Castelul Bran, denumit adesea „Castelul lui Dracula” ascunde în interior o adevărată moștenire spirituală lăsată de regina Maria a României.
Cetatea se află la granița dintre regiunile Transilvaniei și Țării Românești, încadrat de culmile munților Bucegi si Piatra Craiului. Castelul Bran Brașov are o vechime de peste 800 de ani, fiind construit de cavalerii teutoni între anii 1211-1225.
En: Dracula’s Castle is a historic fortress located near Bran, in Romania. It is situated on the border between the regions of Transylvania and Wallachia. The castle is a popular tourist destination. Largely due to its association with Bram Stoker’s fictional character, Count Dracula.
Castelul Bran a fost construit în secolul al XIV-lea pentru a funcționa ca o fortăreață militară. Apoi a fost reședință regală. În anul 1920, autoritățile orașului Brașov au donat castelul Bran Regelui Ferdinand și Reginei Maria.
Legenda Castelului Bran este reprezentată de două personaje. Primul personaj este domnitorului Țării Românești Vlad Țepeș , care a devenit vestit prin cruzimea sa, pentru că obișnuia să își tragă inamicii în țeapă.


Deși legătura dintre Vlad Țepeș si Castelul Bran nu este una atestată documentar, se spune că domnitorul ar avea o legătură cu Castelul Bran. El a condus câteva campanii de pedepsire a negustorilor germani din Brașov, care refuzau să plătească dările către scaun rezultate din comerț.
În 2006, după 25 de ani de la prăbușirea regimului comunist, Muzeul Bran a revenit proprietarului de drept. Proprietarul este Dominic de Habsburg, născut pe 4 iulie 1937, locuiește la New York.Astăzi, Castelul Bran găzduiește în interior un muzeu care prezintă artă și mobilier colecționat de Regina Maria a României.
En: Today, Bran Castle houses a museum that showcases art and furniture collected by Queen Marie of Romania, who was instrumental in restoring the castle in the early 20th century. The castle’s eerie ambiance and captivating history make it a fascinating site for visitors interested in Romania’s medieval history and folklore.

Castelul Bran Interior
Arhitectura castelului este o combinație de stiluri gotic și renascentist, caracterizată prin turnurile sale impunătoare și scările înguste. Muzeul are patru etaje unde sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri. Domeniul Bran mai cuprinde Parcul Regal și cele două lacuri. La parter se află camera de gardă, un vestibul, fosta sufragerie regală, bucătăria, fântâna, capela Principelui Mircea.

La primul etaj am văzut dormitorul Reginei, sala Castelanilor, salonul mare și scara secretă. La etajul doi sunt amenajate: antreul și scara principală, salonul biedermeier, dormitorul Regelui Ferdinand și sufrageria, sala costumelor, sălile de arme, sala de cinema și coridorul de apărare.


Ambianța ciudată și istoria captivantă a castelului îl fac un loc fascinant. Vizitatorii sunt interesați de istoria și folclorul medieval al României. O vizită a castelului Bran durează aprox. 1 oră și jumătate.

Legenda Castelului Bran Dracula
Al doilea personaj de legendă este Contele Dracula , un personaj fictiv creat de scriitorul Bram Stoker în romanul Dracula. Castelul Bran mai ales în interior , este o destinație turistică populară, în mare parte datorită asocierii sale cu personajul fictiv Contele Dracula. Legenda lui Dracula face din castelul Bran unul dintre cele mai căutate obiective turistice din România.
Se spune că în localitățile vecine insomnia și lipsa de energie au o explicație prin existența spiritelor malefice, strigoi sau stafii.


Noaptea când se așează liniștea, siluete aparent vii bântuie somnul sătenilor până la primul cântat al cocoșilor.
In anul 2016 doi frați din Canada, Tami și Robin Varma, au petrecut noaptea de Halloween în interiorul Castelului Bran. Cei doi au dormit în sicrie de lux, căptușite cu catifea, amplasate în presupusa criptă a lui Dracula.

Tunelul Timpului de la Castelul Bran
În 1930 la ordinul Reginei Maria fost construit un tunel secret pentru a ușura drumul acesteia dintre castel și parcul unde îi plăcea să se relaxeze. Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului, unde a fost montat un lift electric cu ajutorului căruia Regina Maria putea coborî 30 de metri în subteran. După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă. Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede în parcul castelului, unde îi plăcea să citească.

Administratorii Castelului Bran au decis în 2018 să reamenajeze tunelul. Turiștii urcă într-un lift cu o capacitate de cinci persoane, coboară 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi parcurg la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal. Tunelul Timpului, arată vizitatorilor povești și mituri încât se spune că liftul urcă în istorie și coboară in viitor!
Cât costă un bilet de intrare la Castelul Bran?
Bilete online la Castelul Bran – tarife și program de vizitare
Tarifele diferă astfel:
Adulți: 70 lei ; Seniori (+65 ani, in baza unui document): 50 lei.
Studenți (in baza unui document): 40 lei; Elevi: 20 lei.
Grupuri de copii (minimum 16 pers.): 15 lei.
Camerele de Tortura: 20 lei, iar Tunelul Timpului: 30 lei.
