Manastirea varatec neamt

MĂNĂSTIREA VĂRATEC JUDETUL NEAMȚ

Mănăstirea Văratec din județul Neamț este una dintre cele mai vizitate destinații turistice. Muzeul mănăstirii deține o importantă colecție de obiecte cu valoare istorică si artistică.

Situată la 12 km de Târgu Neamț aici iși duc viața monohală peste 400 de maici.

Acest mare lăcaș ortodox din Moldova a avut o dezvoltare importantă în secolul al XIX-lea.

Atunci au fost construite zidurile de piatră ale mănăstirii, chiliile, turnul clopotniță cu paraclis, s-a refăcut si pictura interioară a bisericii si altarul.

manastirea varatec intrare
  • 1. MĂNĂSTIREA VĂRATEC NEAMȚ
  • 2. ATELIERUL REGINA MARIA- ASTĂZI MUZEUL MĂNĂSTIRII VĂRATEC
  • 3. PERSONALITĂȚI CARE AU TRĂIT LA VĂRATEC
  • 4. ZACUSCĂ DE PEȘTE LA MĂNĂSTIREA VĂRATEC
  • 5. MĂNĂSTIREA VĂRATEC CAZARE

1. MĂNĂSTIREA VĂRATEC NEAMȚ

Mănăstirea Văratec din județul Neamț a fost ctitorită în anul 1785 de către schimonahia Olimpiada împreună cu duhovnicul Iosif pusnicul, cu binecuvântarea starețului Mănăstirii Neamț Paisie.

Monahia Eufrosina Lazu (1797-1888), era fiica postelnicului Constantin Lazu din comuna Drăguşeni (judetul Suceava).

A renunțat la averea părinţilor ei si a îmbrăţişat din tinereţe smerita viață călugărească la Mănăstirea Văratec. În anul 1814, mare iubitoare de Dumnezeu a primit schima monahală, sub numele de Eufrosina.

A fost mulţi ani sub ascultarea stareţei Olimpiada şi a marelui duhovnic Iosif Pustnicul. De la ei a învăţat sa-şi împodobeasca sufletul cu fapte bune şi cu înţelepciunea duhovnicească.

Între anii 1790-1800, când s-a construit biserica Mănăstirii Văratec cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

biserica Mănăstirii Văratec
biserica Mănăstirii Văratec „Adormirea Maicii Domnului"

Biserica este prevazută cu doua intrări.

După moartea stareţei Olimpiada, în anul 1844, soborul mănăstirii a ales-o maică duhovnicească. Stareța Eufrosina a povăţuit această obşte cu multă pricepere şi dăruire timp de 44 de ani.

manastirea varatec stareta
Biserica manastirii varatec interior
manastirea varatec interior
MĂNĂSTIREA VARATEC INTERIOR

Zidurile masive din piatră închid o incintă unde se află Biserica „Adormirea Maicii Domnului” si toata istoria mănăstirii: stăreția, muzeul mănăstirii ( vechiul atelier) si clădirile administrative. Incinta monahală este înconjurată de satul mănăstiresc, alcătuit din casele tradiționale țărănești unde locuiesc maicile.

Biserica Adormirea maicii domnului mamastirea varatec- interior

De stiut ca hramul Mănăstirii Văratec este in 15 august de sărbătoarea “Adormirea Maicii Domnului” numele dat bisericii.

Liturghia este slujba centrală a cultului ortodox. In cadrul ei are loc transformarea pâinii şi vinului în trupul şi sângele lui Iisus Hristos. Program liturgic la bisericile Văratec

2. ATELIERUL REGINA MARIA- ASTĂZI MUZEUL MĂNĂSTIRII VĂRATEC

Muzeul mănăstirii deține o importantă colecție de obiecte cu valoare istorică si artistică si religioasă.

Mănăstirea Văratec din județul Neamț este una dintre cele mai vizitate destinații turistice. Muzeul mănăstirii deține o importantă colecție de obiecte cu valoare istorică si artistică. Colecția expusă la Văratec conține cele mai vechi icoane pictate pe lemn, covorașe lucrate manual de măicuțele ce locuiesc aici, broderii, sau manuscrise.

Colecţia de artă veche bisericească a fost amenajată în anii 1960-1961. Si cuprinde în mare parte lucrări proprii, realizate cu o deosebită măiestrie si migală.

covor tesut la manastirea varatec atelier
Obiecte in muzeul manastirii Varatec

Lucrări de broderie veche bisericească, veşminte preoţeşti realizate manual, cu fir de aur şi argint, icoane şi vase sfinte, adevărate capodopere de artă religioasă.

În atelierul mănăstirii, înființat în anul 1934, măicuțele lucrează manual broderii bisericești, covoare și tesături naționale, icoane de o rară frumusețe.

Ansamblul mănăstiresc impresionează prin arhitectură. Iar atenția pe care măicuțele o acordă micilor detalii, fac ca momentele petrecute aici să îți umple inima de bucurie și de liniște, în același timp.

3. PERSONALITATI CARE AU TRAIT LA VĂRATEC

Mănăstirea Văratec județul Neamț a fost un factor al dezvoltării și educării comunității. Pe parcursul timpului aici au funcționat mai multe școli.

La Mănăstirea Văratec , au trăit personalități ale culturii românești printre care, arhimandritul Bartolomeu Anania , academiciana Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Veronica Micle sau Safta Brancoveanu.

În timpul verii, şi nu numai, mănăstirea Văratec devenea o adevarată universitate, cu scriitori şi profesori renumiţi, din aproape toate domeniile. Erau oameni de litere, medici mari de la Iaşi şi Bucureşti, savanţi, demnitari, pictori, muzicieni şi alţii.

În liniştea mănăstirii se scriau sute şi mii de pagini, iar după ce-şi încheiau activitatea, personalităţile se întâlneau si stăteau la discuții. Un exemplu este istoricul literar si academicianul Constantin Ciopraga care zeci de ani, în fiecare vară, o lună sau mai mult, împreună cu soţia şi fiica îşi petreceau vacanţele lângă Biserica mănăstirii.

Dupa moartea poetului Mihai Eminescu, tristă din cale afară, Veronica Micle alege să se retragă la Văratec. Avea acolo două odăi primite din partea mănăstirii după ce ea donase la rândul ei casa parintească care avea sa devină muzeu.

 Pe 3 august 1889, poeta se afla în casa cu etaj a maicii Fevronia Sârbu. La doar  39 de ani s-a ridicat la cer urmand “Luceafărul” poeziei românesti.1889 a fost anul în care au murit, unul după altul, Mihai Eminescu, Ion Creangă și Veronica Micle, cele mai romantice figuri din istoria literaturii române.

manastirea varatec veronica micle
Statuie Safta brancoveanu filantrop manastirea varatec

Fiind din neam de domnitor și având multă avere, Safta Brancoveanu a ajutat multă lume. A făcut și numeroase donații către diferite biserici, mănăstiri ori spitale.

Eu am fost surprins de biografia ei. Strada de acces către manastirea Văratec poartă numele domniței. Iar langă Biserica mănastirii a fost ridicat un prețios monument făcut de sculptorul Ion Jalea.

În 1832, după moartea soțului ei, s-a retras împreună cu mama ei la Mănăstirea Văratec.

4. ZACUSCĂ DE PEȘTE LA MĂNĂSTIREA VĂRATEC

Maicile de la Mănăstirea Văratec, sunt apreciate şi pentru bunătăţile pe care le prepară în bucătăria și patiseria mănăstirii.

zacusca de peste manastirea varatec

La mare căutare este și zacusca de pește sau cea de hribi făcute după rețete tradiționale.

5. MĂNĂSTIREA VĂRATEC CAZARE

Din această zonă se deschid multe alte destinații turistice.