VIADUCTUL ȘI PIATRA TEIULUI

PIATRA TEIULUI SAU STÂNCA DRACULUI

Piatra Teiului sau stânca dracului cum i se mai spune, este situată la coada lacului de acumulare in Poiana Teiului, la câţiva kilometri de staţiunea Durău. Se vede bine de pe Viaductul Poiana Largului – județul Neamț dar si de la distante mai mari.

  • 1. STÂNCA PLIMBĂTOARE
  • 2. PIATRA TEIULUI SAU STÂNCA DRACULUI – LEGENDE
  • 3. ALTE DESTINAȚII TURISTICE DIN ZONĂ

1. STÂNCA PLIMBĂTOARE

Stânca dracului are o înălţime de 23 de metri la care se adaugă un soclu cu 5 -7 metri. Este considerată monument al naturii cu statut de rezervaţie naturală din 1951. Aria protejată are o suprafață de 0,2 ha și se găsește la altitudinea de 508 metri. 

De unde aceste nume atat de bizare: Piatra Teiului sau Stânca Dracului sau Stânca plimbătoare?

Misterele legate de deplasarea stâncii sunt contrazise de specialiști. Acestia spun că defapt „deplasarea pietrei” este o iluzie optică apărută prin mărirea sau micşorarea debitului apei.

Piatra Teiului sau stânca dracului

Stiințific este de fapt o klippă calcaroasă. Un martor de eroziune al unui recif cretacic de natură coraligenă. În compoziția rocii intră o bogată faună fosilă sarmatică.

2. PIATRA TEIULUI SAU STÂNCA DRACULUI – LEGENDE

Circula mai multe legende legate de misterioasa stâncă:

Într-una din ele se spune că  Diavolul a făcut un pariu cu Dumnezeu. Diavolul voia controlul asupra omenirii şi l-a convins pe Dumnezeu să pună un pariu ca el va smulge o stânca din vârful Ceahlăului şi i-o va aduce până în zori.

Piatra Teiului sau stânca dracului
STANCA DRACULUI- POIANA TEIULUI

Diavolul a reuşit să o desprindă de pe munte, dar în timp ce încerca să o aducă l-a prins răsăritul soarelui, s-a sperit şi a scăpat-o in râu.

O altă legendă spune că Dumnezeu s-a supărat pe oameni. Iar diavolul i-a propus acestuia să îi pedepsească printr-un potop asemenea celui din vremea lui Noe. Atunci s-a pornit o furtună puternică şi Diavolul a vrut să oprească cursul Bistriţei.

A despris stânca din Ceahlău vrand să-i înece pe oameni. Deşi a reuşit să ia stânca şi să plece cu ea în zbor, Satana şi-a pierdut puterile la auzul cântecului cocoşilor, şi a scăpat-o. Din când în când, Diavolul se mai întoarce la ea şi se aşează în vârf. Atunci, ca prin vrajă, toate focurile se sting, iar animalele şi păsările tac.

A treia legendă vorbeşte despre un căpcăun care trăia pe Ceahlău. El ademenea tinerele pe platoul muntelui, transformându-le în stane de piatră.

Un tată al cărei fiică fusese răpită de căpcăun a adunat mai mulţi localnici şi l-a pândit pe căpcăun cu dorinţa de a-l nimici.

El a scăpat însă piatra în albia Bistriței, după ce duhul bun al Ceahlăului, înfăţişat ca un tânăr voinic călare pe un cal înaripat, l-a izbit cu spada peste gheare.

Piatra Teiului sau stânca dracului

Localnicii cred că stânca este blestemată. De-a lungul anilor, s-au aruncat sau/și au căzut în gol zeci de oameni.

O intrebare ar fi si cum s-au urcat aceștia pe stâncă? Pentru ca nu este usor, stânca este abruptă, are 27 m iar baza stâncii este înconjurată de ape o bună perioadă a anului.

3. ALTE DESTINAȚII TURISTICE DIN ZONĂ

VIADUCTUL POIANA TEIULUI JUDEȚUL NEAMȚ

Viaductul Poiana Teiului traversează drumul național 15, peste „coada” lacului Bicaz în dreptul satului Poiana Largului din comuna Poiana Teiului , județul Neamț.

Viaductul este o „bijuterie” rutieră pe drumul de legatură intre cele trei zone istorice: maramureş, bucovina si ardeal.

MANASTIREA PETRU VODA

Manastirea Petru Voda o gasiti urmand drumul national 15 B de la Poiana Teiului spre Târgu Neamt, pe o sosea ce se desprinde in stânga in Valea Largului.

Manastirea petru voda

Asezamantul a fost construit dupa Revolutie pentru ca in zona nu exista nicio manastire.

Mănastirea Petru Voda, cum dealtfel si manastirea Paltin, se leaga de numele cuviosului Iustin Pârvu, un luptator neobosit impotriva comunismului..

parintele iustin parvu- manastirea petru voda

Părintele Justin Pârvu s-a născut în 1919 în satul Petru Vodă. A iubit de mic frumuseţea credinţei creştine, şi a fost călugărit în 1939. Niciodată nu s-a oprit din sârguinţa de a învăţa, si din a gandi liber. Astfel că la 94 de ani încă citea nu doar cărţile religioase care apăreau, dar şi de cultură, istorie, filozofie şi politică.

Lacasul de cult in stil medieval este acum loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credinciosi.

Am vizitat si chilia parintelui Iustin Parvu, care se afla la manastirea Paltin si este acum muzeu.

La manastirea Petru Voda este si mormantul parintelui Iustin Parvu.

mormantul parintelui iustin parvu- petru voda

Pe piatra funerara sta scris:

” Eu așa am mers, cu evanghelia in față si cu națiunea in spate”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *