Principalele locuri de vizitat in din Piatra Neamt sunt Turnul lui Ștefan Cel Mare și Biserica Sf Ioan Domnesc din ansamblul medieval.
Ansamblul Curtea Domnească Piatra-Neamt este înconjurat de un zid de incintă care conferă complexului arhitectural un aer de originalitate.
Turnului-clopotniță construit de Ștefan cel Mare este in formă de prismă înalt de 19 m și a servit de-a lungul timpului si ca loc de refugiu si aparare împotriva atacatorilor.
Ridicarea acestui turn a fost realizată așa cum o arată pisania așezată pe latura de est a edificiului, în anul 1499.
La parter este o încapere cu doua ferestre mici in pereții de sud si vest, iar accesul se face printr-o intrare pe latura de sud. La etaj accesul se face cu o scara metalică fixă, de unde se urca in camera clopotelor.
Turnul lui Stefan Cel Mare Piatra Neamt Biserica Sf Ioan Domnesc
Lângă Turnul lui Stefan Cel Mare Piatra Neamt, tot in cadrul ansamblului Curtea Domnească Piatra-Neamț, se afla si Biserica Sf Ioan Domnesc.
Biserica cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul se înscrie în rândul celor de plan dreptunghiular, sau navă, fără turlă.
Intrarea în Biserica sf Ioan Domnesc se face printr-un portal de piatră. Biserica Domnească „Sf. Ioan Botezătorul” a fost zidită în anii 1497-1498, după cum rezultă din pisania din stânga uşii de la intrare.
în forma actuală Biserica Domneasca datează din perioada interbelică atunci când, între anii 1937-1938 s-au desfășura ample lucrări de consolidare și restaurare a monumentului.
Lucrările au vizat atât exteriorul cât și interiorul edificiului, urmărindu-se redarea cât mai fidelă a vechii înfățișări.
Locuri de vizitat Piatra Neamt și Împrejurimi – Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni
Foarte aproape de Turnul lui Stefan Cel Mare se află Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni intr-o clădire in care se află și Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni.
Locuri de vizitat Piatra Neamt – Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni
Cultura Cucuteni Piatra Neamț reprezintă o importantă manifestare culturală din preistoria Europei, prin prisma diversitații obiectelor descoperite in județul Neamț. Civilizația Cucuteni se distinge prin cantitatea, calitatea şi diversitatea vestigiilor sale.
Vase din cultura Cucuteni
Figurine ceramice – Cultura cucuteni
Cultura cucuteni a evoluat în timp de-a lungul unui mileniu și jumătate (cca. 5000-3500 î.H.), pe parcursul mai multor faze şi etape, acoperind întreaga perioada eneolitică din această parte a Europei.