Muzeul etnografic Vasile Găman este o carte de isorie adevarată trăită de români și de oamenii din satul Lunca, comuna Vînători-Neamț. Meșterul Vasile Găman a reușit să expună lucrările sale şi o importanta colecţie într-o casă-muzeu.
In muzeu ne-a intampinat chiar meșterul Vasile Găman care ne-a prezentat personal lucrarile si obiectele expuse. Artistul Vasile Găman dă o interpretare personală simbolurilor religioase și istorice.
Vasile Găman și istoria adevarătă
Născut în anul 1936, Vasile Găman are incă vii amintiri trăite în perioada celui de-al II-lea Război Mondial. Lunca-Vânători a fost pe linia frontului in ambele razboaie.
Preocupat de istorie in general si de istoria zonei a adunat pe un panou mărturii privind atestarea documentară a satului natal -Lunca, județul Neamț.
Nu vă luați ,spune el, după cei care au modificat istoria. Nu vă luati după partide și conducatori care au reinterpretat istoria in folosul lor.
La loc de cinste stau tablourile in relief cu teme religioase si istorice. Dealtfel mesterul Vasile Gaman asa isi prezinta muzeul ca pe o carte de isorie – istoria adevarata si traita de oamenii locului si de stramoșii lor. Începând de la poarta muzeului numit de el Coliba Dacilor, așa cum spune el: „am scris istoria neamului cu dalta, pentru stiința tuturor trecatorilor”, peste tot sunt dovezi ale talentului si indemanarii lui.
„Am inceput sa incrustez lemnul de la etatea de 14 ani…”– spune meșterul Vasile Găman.
„Am cautat sa dau lemnului infațisare de pasare, de floare, de caprioară sau chip de om. Cele mai dragi mi-au fost chipurile voievozilor nostri care au apărat cu vitejie pămantul străbun. Am doi băieti la care le-am incredințat atelierul să duca mai departe meștesugul.”
Dragoș Voda primul conducător al Moldovei este infățișat intr-un tablou in lupta cu zimbrul.
Voievodul a stăpânit actualul teritoriu al Maramureşului trimis de un rege ungur să facă ordine peste munţi. Așa s-a intemeiat Moldova.
Obiectele lucrate de către meșterul Vasile Găman sunt, pe lângă piese bisericești ca strane, catapetesme, cruci, troițe, ce pot fi admirate în peste 40 de biserici din țară, și piese de mobilier casnice ca blidare, scaune, fotolii, porți, uși și ferestre.
Muzeul etnografic Vasile Găman
Colecţia din casa muzeu deschisă în anul 1988 cuprinde peste 3000 de exponate. Obiecte şi unelte vechi, cărţi, manuscrise, icoane, costume populare, măşti, medalii, monede, etc. Mulțimea și diversitatea exponatelor ilustrează pasiunea pentru tradițiile oamenilor de pe aceste meleagurile binecuvântate.
Muzeul cuprinde şi o colecţie de obiecte şi unelte care amintesc de viaţa satului românesc, dar si o colectie de monede. Tatăl maestrului Vasile Găman a fost coleg cu Neculai Popa din Târpești, un alt muzeu particular din zonă.
În semn de recunostintă in anul 1996 Vasile Găman a primit diploma de membru al Academiei Artelor Tradiționale din România.
Pingback: COSTUME SI OBICEIURI TRADIȚIONALE NEAMȚ - OBIECTIVE TURISTICE NEAMȚ