Prințesa Ruxandra a fost una dintre cele mai frumoase femei din istoria ţărilor române, dar a avut un destin dramatic. Fiica domnitorului Moldovei Vasile Lupu și al Doamnei Tudosca s-a născut în 1632 la Iaşi, dar a rămas orfană la numai 10 ani.
Cea de-a doua soţie a lui Vasile Lupu, Ecaterina Circaziana s-a ocupat de educaţie fetei până la vârsta de 13 ani.
1. Destinul dramatic al Prințesa Ruxandra
Ruxandra a avut pețitori de la 9 ani. A fost ceruta in casatorie printr-un atac impotriva Moldovei. A ramas văduvă dupa un an de la casatorie si a sfârșit tragic fiind jefuita si decapitată de cazaci la Cetatea Neamțului.
Vasile Lupu visa să-şi mărite fiica cu un rege sau cu un împărat. La vârsta de 9 ani ai copilei, au apărut deja primii peţitori. Unul dintre aceştia a fost dragomanul Veneţiei la Constantinopol, dar logodna nu s-a concretizat cu o căsătorie.
Turcii, neîncrezători în domnul Moldovei, i-au cerut domnitorului un zălog, drept garanţie că le va rămâne supus. Ruxandra a fost singura garanţie pe care Vasile Lupu a putut să o trimită la Constantinopol. Fiul cel mic, Ştefăniţă avea doar doi ani, iar restul fetelor se măritaseră.
În 1645, Prințesa Ruxandra are un destin dramatic. Este trimisă drept garanţie la Constantinopol unde rămâne vreme de trei ani în grija sultanei Kiosem.
2. PEȚITORII PRINȚESEI RUXANDRA
Ruxandra revine cu zâmbetul ei cuceritor în Moldova , la curtea tatălui său în 1649, după ce Vasile Lupu o răscumpără cu importante sume de bani şi cu promisiunea de fidelitate către imperiu otoman.
Şiruri întregi de peţitori au bătut la porţile Moldovei, atraşi de vestita frumuseţe a Ruxandrei. A fost cerută în căsătorie de un conte polonez şi mai apoi de cazacul Dumitru Wisznowiecki, un om foarte bogat şi influent în Ucraina. Wisznowiecki a bătut drumul până la curtea lui Vasile Lupu, ca om de rând, pentru a se convinge dacă Ruxandra este într-adevăr atât de frumoasă pe cât i se dusese vestea.
3. AU ATACAT MOLDOVA SĂ O CEARĂ ÎN CĂSĂTORIE
Ruxandra a fost cerută în căsătorie în 1650 de Bogdan Hmielniţki. Hatmanul cazacilor care o voia pe frumoasa doamnă din Moldova, soţie pentru fiul său Timuş. Vestea de peţit nu i-a picat deloc bine domnitorului Vasile Lupu, care încă îşi mai visa fiica nevastă de rege sau domnitor, nicidecum de cazac.
Vasile Lupu a respins cererea în căsătorie invocând faptul că turcii nu ar permite căsătoria. Peţitorul nu a acceptat refuzul şi i-a trimis domnitorului Moldovei un răspuns prin care îl anunţa că fiul său Timuş va veni să-şi ridice nevasta, pe domniţa Ruxandra, cu 100.000 de nuntaşi.
Cazacii şi tătarii au atacat Moldova, au ars satele şi au jefuit Iaşiul.
Nunta a avut loc pe 1 septembrie 1652, iar pe 6 septembrie Domniţa Ruxandra a părăsit curtea domnească părintească şi a plecat cu soţul ei în Ucraina.
La un an de la nuntă, Timuş a a fost ucis în luptă, iar Ruxandra care tocmai născuse doi gemeni, a rămas văduvă.
4. SFÂRȘIT DRAMATIC AL PRINȚESEI RUXANDRA
Revenită în Moldova, Prințesa Ruxandra un destin dramatic. S-a stabilit iniţial la moşia Deleni. O soartă crudă a avut în viaţă această prinţesă minunată… Fugind din calea năvălitorilor cazaci, în anul 1686 s-a refugiat în cetatea Nemţului, unde şi-a găsit sfârşitul tragic.
Cetatea a fost atacată şi jefuită de un grup de cazaci în 1687.
Domniţa Ruxandra a fost jefuită şi a sfârșit tragic decapitată.