Mănăstirea Agapia este situată într-o poiană in comuna Agapia, județul Neamț la 9 kilometri de orașul Târgu Neamț. Din anul 1803 Mănăstirea Agapia a devenit mănăstire de maici.
1. Istoric Mănăstirea Agapia
Denumirea mănăstirii vine de la sihastrul Agapie. Deoarece mănăstirea Agapia Veche, din deal era greu accesibilă, după anul 1600 unii călugări s-au stabilit aici și au construit prima biserică de lemn.
Astazi Complexul mănăstirii include mai multe biserici, clădiri administrative și chilii pentru călugărițe. Arhitectura este tipică pentru stilul moldovenesc, cu decorații bogate și fresce impresionante.
Una dintre atracțiile principale ale mănăstirii este Biserica Sfântul Ioan Botezătorul. Aceasta datează din secolul al XVII-lea și este renumită pentru frescele sale. Interiorul este pictat de faimosul pictor Nicolae Grigorescu și de alți artiști renumiți.
În prezent, mănăstirea este un loc de pelerinaj important pentru credincioșii ortodocși dar și pentru vizitatori. Mulți vizitatori vin să admire arta și arhitectura sau să petreacă timp în liniște și meditație în frumoasele peisaje naturale din jurul mănăstirii.
2. Mănăstirea Agapia Neamț – pictura
Mănăstirea Agapia este prețios impodobită de pictura lui Nicolae Grigorescu. Lucrarea de executare a picturii interioare a bisericii i-a fost incredintata pictorului in anul 1858 de către Maica Stareța Tavefta Ursache. Aceasta a văzut o icoana mare cu Maica Domnului pictată de Grigorescu, icoana pe care o regăsim si astazi in muzeul manastirii si astfel s-a convins de talentul pictorului.
Nicolae Grigorescu avea doar 20 de ani când a inceput sa picteze interiorul bisericii. Talentul său a făcut la Agapia o operă de mare valoare. Stilul imbină cu succes tradiția bizantină cu artă populară romanească.
In portretele sfinților, Grigorescu a folosit ca modele preoți slujitori ai mănăstirii, călugărițe, țărani, copii sau diverse persoane aflate in trecere pe la mănăstirea Agapia.
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul in Brate, a fost realizata după chipul unei țăranci din satul Filioara, un chip autentic român.
Este demn de remarcat un chip, acela al profetului Daniil, in realitate, un autoportret din tinerete al lui Grigorescu.
Mănăstirea Agapia este cunoscută pentru producția de icoane și broderii tradiționale, realizate manual de călugărițe, apreciate pentru calitatea lor artistică și spirituală.
Aceste produse se gasesc la vânzare în magazinul mănăstirii.
3. Mănăstirea Agapia Muzeu
În prima sală sunt expuse icoane aparţinând secolelor XVI – XVIII. Există o colecţie de cruci vechi sculptate şi filigranate, manuscrise şi tipărituri vechi, obiecte de cult bisericesc şi covoare.
În cea de-a doua sală sunt 29 de icoane şi tablouri pictate de Nicolae Grigorescu. Lucrarile dateaza din 1858 – 1861, când acesta a pictat interiorul vechii bisericii.