Casa Memorială Veronica Micle este situată in orașul Târgu Neamț și este casa în care a locuit muza lui Eminescu în copilarie, cu de familia sa.
Casa Veronicăi Micle a fost construita in 1834 de Mănăstirea Neamț având destinația de școală pentru călugări.
Veronica Micle s-a născut la Năsăud pe data de 22 aprilie 1850 si a locuit in acestă căsuță din Târgu Neamț alături de familia sa pană in anul 1853 după care a plecat la Iași.
1. Casa Memorială Veronica Micle Târgu Neamț
După ce m-am mutat in orașul Târgu Neamț se intamplă des sa trec pe lângă o casă, în care se spune că a locuit vremelnic Veronica Micle. Mergeam pe trotuarul bulevardului care se cheamă Ștefan Cel Mare și brusc mi-a apărut in față bustul ei!
Casa in care a copilarit Veronica Micle a fost amenajată și a fost deschisă publicului începând cu anul 1984, iar bustul de bronz a fost amplasat în fața casei în anul 1998.
Când am deschis ușa și am pășit in interiorul casei parcă m-am întors în timp.
În prima camera a muzeului sunt prezentate obiecte personale care au aparținut poetei: samavoarul, ceasul, care este inca in stare de functionare. Un binoclu de vânatoare primit cadou de la un locotenent de poliție din Târgu Neamț care i-a facut curte.
În dormitor se afla un pat, o comodă de epocă și o rochie împreună cu șalul poetei. Iar alături chiar oglinda ei, în care dacă te uiți atent poți sa o vezi cum venea de la o plimbare prin oraș!
Într-o altă incăpere a casei in care a locuit muza lui Eminescu, se află biroul format din măsuța vieneză, la care Veronica Micle a scris o parte din poeziile sale si din scrisorile către Eminescu. O calimară, o presă de hârtie și oglinda din cristal care au aparținut Veronicăi Micle.
Mobilier de epocă.
2. Veronica Micle Poezii
A debutat în 1872 în Noul curier român, sub pseudonimul Corina, cu două lucrări în proză: Rendez-vous și Plimbarea de mai în Iași. Cele mai multe din poeziile Veronicăi Micle sunt publicate în Convorbiri literare. A mai colaborat la Columna lui Traian, Familia, Literatorul, Universul literar. În 1887 apare volumul de Poezii care cuprinde poezii originale.
3. Veronica Micle Copii
După cursurile primare Veronica Micle s-a înscrie la Școala Centrală de fete pe care a absolvit-o în anul 1863. La examenul de absolvire din comisie a facut parte, printre alții, Titu Maiorescu și Ștefan Micle, viitorul ei soț, atunci în vârstă de 43 de ani.
În 1864, pe când avea numai 14 ani, s-a căsătorit cu Ștefan Micle. Din adolescentă, Veronica Micle a pașit direct in căsnicie.
În anul 1866 s-a nascut primul copil al soților Micle, Valeria, pe care mama ei o alinta „Greiere”, iar în 1868 s-a nascut Virginia Livia, alintată „Fluture”. La 18 ani Veronica Micle avea doi copii.
4. Mormântul Veronicăi Micle
După moartea poetului Mihai Eminescu, tristă din cale afară, Veronica Micle alege să se retragă la Mănăstirea Văratec. Avea acolo două odăi primite din partea mănăstirii după ce ea donase la rîndul ei casa parintească care este astazi Casa Memorială Veronica Micle.
În seara zilei de 3 august, după ce primise vizita unor prieteni din Iaşi, s-a retras în camera ei şi a băut conținutul unei sticuluţe. După o agonie de mai bine de 20 de ore, în care medicul chemat de urgenţă de la Iaşi a încercat în zadar să o salveze, s-a ridicat la cer.
A murit la doar 39 de ani pe 4 august 1889, la fix 51 de zile de la moartea lui Eminescu. În urma ei a rămas strada „Veronica Micle” care duce spre mormântul poetei, la Mănăstirea Văratec.
Răutatea și invidia omenească au invins îndrăzneala Veronicăi. Ea l-a iubit cu sinceritate și pasiune pe Eminescu. Însă dragostea nefericită pentru Mihai Eminescu a fost plătită scump. Într-una dintre poezii ea alungă moartea, pentru ca nu mai credea că va scapa de chinuri nici după moarte. Dar fizic nu a mai avut puterea de a o îndepărta din calea ei.
Program de vizitare si prețuri
Casa Memorială Veronica Micle program :
10:00-18:00 (aprilie-septembrie);
9:00-17:00 (octombrie-martie). Luni este închis.
Casa Memorială Veronica Micle preț:
Adulți – 16 lei;
Preșcolari, elevi – 4 lei;
Studenți, grup adulți – 8 lei.